Мемориальная доска Д. Бурлюку в Суммах

vv's picture
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Prominent figures ,
    • Monuments

Mark: +10 / 3 participants / 2 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineSumy regionСуми
Description

Дави́д Дави́дович Бурлю́к - художник-футурист, поет, літературний і художній критик, видавець народився 9 липня 1882, на хуторі Семиротівщина біля Сум. Навчався в Сумській Олександрійській чоловічій гімназії, де встановлена меморіальна дошка. Після гімназії навчався в Казанській художній школі, Одеському художньому училищі, інших мистецьких студіях.


Пройшовши періоди захоплення модерними мистецькими течіями, Д.Бурлюк став ідеологом футуризму як у живописі, так і в літературі. (маніфест «Пощечина общественному вкусу»). Він був натхненником та ініціатором різних столичних, найчастіше епатажних заходів, які повинні були поширювати нові ідеї в російській культурі, шукав нових людей. Наприклад  Д. Бурлюк після знайомства з Володимиром Маяковським ввів його до кола поетів. Маяковський  згадував про нього: «Мій дійсний учитель, Бурлюк зробив мене поетом… Видавав щодня 50 копійок. Щоб писати, не голодуючи». В післяреволюційній країні Бурлюк прижитися не зміг. Спочатку емігрував до Японії, а потім – до США.

В еміграції Д.Бурлюк залишився вірним своїм естетичним смакам. У Нью-Йорку Д. Бурлюк видавав журнал "Колір і рима". Він багато мандрував. Його виставки відбувалися в багатьох містах Європи, Австралії та Америки. Тут же в музеях та галереях зберігаються і його найкращі твори.

Серед картин митця є твори, присвячені його батьківщині – Україні (зокрема, "Святослав", "Запорожці у поході", "Козак Мамай", "Рибалки").

Деякі з його художніх полотен зберігаються і в Сумському художньому музеї.. Давид Бурлюк.декілька раз звертався до уряду СРСР , щоб подарувати картини, приїхати, але відповіді не отримав. У 2007 році на лондонських торгах аукціонного будинку Sotheby's був встановлений рекорд. Одна з картин Бурлюка була продана за $650 000.

Помер 15 січня 1967 в Нью-Йорку. У Нью-Йорку відкрито меморіальний музей художника, де зберігається основна частина його творів.

Джерело тексту та фотографія -Вікіпедія

Крестьянка и лошадь

Одна из картин. Інші та вірші тут

 

 

How to get to the point: 
м. Суми, вул. Троїцька
Reports
dombrovskii_a's picture
2 photos
dombrovskii_a
olanko's picture
1 photos
olanko
Dmitriy's picture
1 photos
Dmitriy
0
Your rating: None

Back to top