г.Житомир. Памятный знак погибшим преподавателям, работникам и студентам пединститута

olanko's picture
  • Теги:
    • Обелиск (Мемориал),
    • Памятник воинам 1939-1945,
    • Monuments

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineZhytomyr regionЖитомир
Description

У роки Великої Вітчизняної війни викладачів, студентів, співробітників та випускників педінституту можна було зустріти на всіх фронтах, у партизанських загонах, підпільних організаціях і групах на тимчасово окупованій території. Заступник директора інституту О.П.Боярко очолював Чернівецький підпільний обком партії, другий заступник Ю.О.Ковмір був комісаром партизанського з'єднання, випускники Г.П.Міщенко - керівником підривної диверсійної групи, Володимир Плотницький - у складі молодіжної підпільної організації Житомирського району.
Про славні подвиги студентів педінституту в роки війни свідчить той факт, що лише третьокурсники історичного факультету одержали 68 орденів і понад 150 медалей. Прикладом стійкості й мужності може бути бойова біографія студентки-заочниці, зв'язкової Житомирського підпільного обкому партії Марії Тишкевич. Дівчина разом зі своєю сестрою виготовляла фіктивні документи, майстерно підробляла підписи фашистських чиновників, чим врятувала багатьох молодих людей від примусової роботи у фашистській Німеччині. Вона потрапила у фашистські катівні, але ніякі тортури не змусили її видати підпілля. Марія прийняла смерть як мужня патріотка. Похована у братській могилі на Богунії.
Сотні вихованців, десятки викладачів і співробітників інституту полягли смертю хоробрих у боях за честь і незалежність Вітчизни. Загинули директор інституту А.В. Павловський, його заступники О.П.Боярко, В.П.Виноградов, Г.П.Ємсенко, директор робітфаку С.Т.Пархомчук, викладачі Б.Д.Суркіс, В.Д.Добривечір та інші. Колектив інституту свято береже їх світлу пам'ять: біля головного корпусу встановлено пам'ятний знак на честь викладачів, студентів та співробітників, які полягли в боях за Вітчизну у 1941-1945 роках.

источник текста

Памятный знак установлен возле здания Житомирского государственного университета имени Ивана Франко.

How to get to the point: 
ул.Большая Бердичевская, 40
Reports
Granit's picture
1 photos
Granit
0
Your rating: None

Back to top