Родовий маєток Курісів

oldUkr's picture
  • Атрибуты:
    • Особенности кеша
  • Теги:
    • Аrchitectural structure,
    • Palace,
    • Castle

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineOdessa regionПетрівка (Комінтернівський р-н)
Description

Маєток Курисів знаходиться в селі Курісове Одеської області. За часів імперії воно іменувалося Курісово-Покровське, адже саме рід Курісів володів цими землями після відвоювання їх у турків. Першим господарем тут був герой російсько-турецької війни Іван Онуфрійович Куріс. Саме він і почав будівництво палацу на цих землях вже будучи на пенсії (1810-20рр.). При ньому була зведена східна частина маєтку, фасад якої першим відкривається нашому погляду. Продовжував відбудовувати родове гніздо онук Івана Онуфрійовича - Іван Іраклійович Куріс в 1891-92рр. Завдяки одеському архітекторові Товінскому, будова набуває мавританський стиль, також з'являються чудові сходи в західній частині, які ведуть в сад. На цій же стороні перебувала і простора тераса з видом на сад, на якій господарі частенько пили чай.

Колись розкішний палац після пожежі 1990 р. являє собою сумну картину. І поки нічого з цим нажаль не поробиш.

джерело

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За офіційною інформацією:

Садиба Куріса, Палац є пам'ятником культури державного значення, унікальним об'єктом для півдня України і несподіваним втіленням з огляду архітектурної стилістики. Екскурсія по ньому повертає в далеке минуле – до часів російсько-турецької війни, в кінець XVIII століття... Землі, на яких розташований палац, належали роду Курісів. Іван Онуфрієвіч довгий час був начальником канцелярії і вірним бойовим товаришем Олександра Суворова.

інформація з сайту 7chudes.in.ua


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фотопідказка

 

How to get to the point: 
Я їхав власним авто, від Вознесенська через Вікторівку і до Петрівки. Від Червоноармійського до Вікторівки дороги фактично не було, їхав узбіччям. Якщо Ви не дуже завзяті, фотопідказка допоможе в селі.
Reports
dombrovskii_a's picture
20 photos
dombrovskii_a
dombrovskii_a's picture
20 photos
dombrovskii_a
0
Your rating: None

Back to top