Свято-Духівський храм, пр-т Металургів, 43, м. Дніпропетровськ

butilkavodi's picture
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Religious architecture,
    • Православный храм,
    • Церковь,
    • Monuments

Mark: +19 / 5 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineDnipropetrovsk regionДНІПРО (Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ)
Description

Свято-Духівський храм - храм Української Православної Церкви Київського Патріархату. Настоятель - протоієрей Ярослав Малерик.
Початок закладення духовності на Дніпропетровщині для віруючих Української Православної Церкви Київського Патріархату прийшовся на 1994 рік. Тоді Дніпропетровсько-Запорізька єпархія з благословення Святійшого Патріарха Володимира отримала нового правлячого архиєрея. Ним став єпископ Адріан (нині - митрополит Богородський, Росія). На Дніпропетровщині тоді існувало лише 2 парафії Київського Патріархату, але не було жодного храму. Владика Адріан неодноразово звертався до керівництва області з проханням виділити приміщення під кафедральний собор. Врешті-решт, потребу віруючих було задоволено. Дніпропетровська обласна державна адміністрація передала на баланс Дніпропетровському єпархіальному управлінню будівлю напівзруйнованого кінотеатру "Металург".
15 червня 1994 року після свята Святої Трійці, а саме у понеділок, коли Церква святкує День святого Духа відбулося освячення приміщення. За допомогою парафіян кінотеатр було переобладнано на храм. Люди почали приймати участь у богослужіннях, а також допомогати своєю працею у будівництві та реконструкції храму.
1996 року на парафію призначено першого настоятеля. Ним став активіст української діаспори Сибіру, колишній клірик Богоявленського кафедрального собору Богородсько-Московської єпархії УПЦ КП м. Ноґінськ (Росія), секретар Дніпропетровської єпархії Київського Патріархату о. Микола Срібняк. Пробув він на цій посаді близько восьми років.
19 травня 2003 року Свято-Духівський храм отримує перший сайт-візитну картку. У порівнянні з теперішніми порталами він був дуже простим. Там було вказано лише інформацію про храм, настоятеля, а також розміщувалися новини.
14 травня 2004 року протоієрей Микола Срібняк був обраний на єпископа Сумського і Охтирського, а 6 червня хіротонісований на єпископа у Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.
1 травня 2005 року митрополитом Дніпропетровським і Криворізьким, Богородським і Московським Адріаном в. о. настоятеля храму було призначено молодого та енергійного священика - колишнього клірика Свято-Петро-Павлівського кафедрального собору м. Дніпропетровськ протоієрея Ярослава Малерика.
26 червня 2005 року о. Ярослав отримав постійне призначення на посаду настоятеля Свято-Духівського храму.
З приходом нового настоятеля зовнішній та внутрішній вигляд храму почав змінюватися.
У 2009 році до основної будівлі було добудовано два приділи: лівий (для заупокійний служб) та правий (для Таїнств Сповіді і Хрещення).
2010 року церкву було ззовні обшито пінопластом та пофарбовано.
У квітні 2011 року храм отримує власний інтернет-сайт. Таким чином про нашу церкву має змогу дізнатися весь світ.
У серпні 2011 р. для маленьких парафіян було відкрито дитячий майданчик, який зробив храм ще більш цікавим для малечі.



Восени як додаток до інтернет-сторінки у Свято-Духівського храму з'являються ще сторінки у соціальних мережах Facebook і ВКонтакте.
25 грудня 2011 року до нашого храму з благословення єпископа Дніпропетровського і Криворізького Симеона прибуває Вифлеємський вогонь миру. Ця подія супроводжується ще й встановленням на добудовані приділи куполів з хрестами. Відтак, наш храм вже мав 3 бані.
На початку 2012 року у храмі замість коврів було покладено кахель, що зробив його більш світлим та привабливим.
Навесні 2012 розпочався процес реставрації найпершого купола, закінчився він його встановленням 9 серпня 2012 року.
18 жовтня роботу над куполами було завершено остаточно. Додатково встановили ще дві бані: центральну (до речі під нею розібрали перекриття) й алтарну. Таким чином, станом на жовтень 2012 року Свято-Духівський храм став храмом Київського Патріархату м. Дніпропетровськ з найбільшою кількістю куполів: 5.
З 28 по 30 жовтня 2012 року у Свято-Духівському храмі перебувала Холмська чудодійна ікона Божої Матері. Православні віряни Січеславщини мали змогу побачити святиню на власні очі та попрохати у пресвятої Богородиці заступництва і допомоги.

Настоятелі:
Отець Микола Срібняк з 1996 року по 13 травня 2004 рр. Нині - архиєпископ Сумський і Охтирський Мефодій.
Отець Ярослав Малерик з 1 травня 2005 року. Нині - в сані протоієрея.

Роботи з реконструкції будівлі ведуться й сьогодні. Все це робиться, аби надати їй духовної краси. Храм орієнтовано не тільки на дорослих, а й на маленьких парафіян. Тут є дитячий майданчик, де настоятель має змогу поспілкуватися з дітками та їхніми батьками. Це стало можливим завдяки спонсору парафії - Приватному Акціонерному Товариству "Оболонь" (м. Київ).
Планується також побудувати окремий церковний будинок, де будуть розміщені недільна школа, трапезна та церковна бібліотека, а також дзвіниця, яка дасть можливість скликати віруючих на Богослужіння.
У храмі також працює недільна школа, організатором якої є настоятель храму. Викладає у недільній школі парафіянка храму п. Тамара Мудрак. Діти, що ходять до неї, окрім навчання, готують також цікаві виступи до церковних свят.
Не забуває громада і дарувати тепло тим, хто цього потребує. При храмі діє благодійний фонд, орієнтований на дітей, що залишилися без батьківської опіки. Отець Ярослав особисто відвозить речі, принесені парафіянами до дитячого будинку № 2 (вул. Петрозаводська, 371-А), а також до дитячої лікарні № 6 (просп. Петровського). Окрім цього, вагомий внесок робить і Відкрите Акціонерне Товариство "Акціонерна Компанія «Комбінат «Придніпровський»"  (ТМ "Злагода"). Молоко, що передає комбінат, настоятель храму також відвозить діткам.
У квітні 2011 року розпочав роботу офіційний сайт Свято-Духівського храму. За новинами нашої громади з того часу можна слідкувати звідусіль. Восени 2011 р. було відкрито офіційні представництва сайту у соціальних мережах Facebook та ВКонтакте, кількість прихильників яких невпинно збільшується і станом на листопад 2012 року становить понад 100 чоловік.
Не оминають парафію й обласні та церковні ЗМІ. Масштабні події, що відбуваються у Свято-Духівському храмі висвітлюються міськими та обласними газетами, телеканалами, радіостаціями; єпархіальними та загальноцерковними сайтами.
Джерело - офіційний сайт храму


Вигляд з вул. Сумська.

Reports
vv's picture
2 photos
vv
Orlan's picture
1 photos
Orlan
dombrovskii_a's picture
2 photos
dombrovskii_a
Lapsha's picture
1 photos
Lapsha
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top