Пам'ятник першій українській церкві в Івано-Франківську

dombrovskii_a's picture
  • Теги:
    • Памятный знак,
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineIvano-Frankivsk regionІВАНО-ФРАНКІВСЬК (Станиславів, Станіслав)
Description

Пам'ятник першій українській церкві в Івано-Франківську

Під час святкування дати створення Івано-Франківська (Станіслава – стара назва міста) в центральній його частині було влаштовано пам’ятний монумент першій церкві, яка була українською. Пам’ятний знак церкві Святого Воскресіння в Івано-Франківську був урочисто відкритий та освячений представниками всіх українських церков, що представлені в місті. Його звели в скверику на перетині вулиці Страчених та вулиці Вірменської, неподалік сучасної синагоги.
З історичних документів та хроніками відомо, що в 1670 році поблизу міського центру була закладена перша українська церква. Історичні дані стверджують, що церква звели з дерева і відкрилась вона вже наступного 1671 року.
Встановлений пам’ятний символічний знак нагадує церкву. Знак утворює силует церкви шляхом вертикального перетину металевих площин, в яких зроблені прорізи заздалегідь визначеної конфігурації. Загальна висота знаку понад 2 метри і встановили його на бетонний фундамент. Саму ж композицію розмістили в центрі круглого чотирьох метрового газону. Над втіленням в життя ідеї пам’ятного знака, присвяченого першому українському храмові, працював колектив скульпторів та архітекторів, до якого увійшли Володимир Гайдар, Степан Федорина та Сергій Полуботько. Сьогодні територія скверу навколо знаку замощена новою бруківкою, а сама композиція чудово гармонує з молодими зеленими насадженнями скверу.

джерело


 

0
Your rating: None

Back to top