Пам'ятник Т.Г.Шевченко в м. Яремча

dombrovskii_a's picture
  • Теги:
    • Monuments,
    • Шевченко Тарас Григорьевич

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineIvano-Frankivsk regionЯремча
Description

Пам'ятник Т.Г.Шевченко в м. Яремча

У далекому 1963 році на загальних зборах мешканці Дори вирішили до 150-річчя з дня  народження Т.Г.Шевченка встановити пам’ятник. Місцем для  нього було обрано шкільне подвір’я Яремчанської загальноосвітньої школи №2 в мікрорайоні Дора. Був створений комітет, до складу якого увійшли В.Якуб’як, В.Демчук, Й.Герасимчук, М.Стефаник, П. Баюрак, П.Товста, М.Марчук, І.Баюрак, В.Угринчук, Д. Андрійків. Головою було обрано директора школи Піруса І.П.
Для  здійснення цієї шляхетної справи були потрібні немалі кошти. Тому село розділили на 7 дільниць та призначили відповідальних осіб М.Сіщук (Кам’янка), В.Якубяк (Кам’янка), М.Спасюк (Царина), І.Баюрак (Долішняк), В.Платко (Горішняк), М.Якуб’як (Переліс), М.Гнип’юк (Залізнична), які дбали про збір пожертвувань на побудову пам’ятника. Це дало змогу зібрати достатньо коштів для втілення задуму (880крб.)
Скульптором, чий проект обрали для створення пам’ятника, став М.Мацієвський з Івано-Франківської художньої майстерні. Кам’яний постамент під бюст  Тараса Шевченка виготовив Микола Німчук з с.Ямна. На постаменті було встановлено гранітну плиту з надписом:
«Учіться, брати мої,
Думайте, читайте,
І чужому научайтесь,
І свого не цурайтесь»
Організаторам вдалося втілити свій задум, і пам’ятник був споруджений до дня народження Кобзаря, а урочисте відкриття відбулося 30 травня 1964 року.
І недарма погруддя Кобзаря стоїть на подвір’ї школи, нагадуючи молодому поколінню про генія, який своєю творчістю прагнув пробудити український дух серед народу.
Тарас Шевченко виступає сьогодні духовним будівничим нашої держави. Тому наш обов'язок осмислити його дорогоцінну спадщину, його пророцтва й перестороги, долати духовне невільництво шляхом забезпечення повної свободи людини
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top