Церква Св. Миколи (1908 р.) в с. Стримба

dombrovskii_a's picture
  • Теги:
    • Religious architecture,
    • Церковь

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineIvano-Frankivsk regionСтримба
Description

Передгір'я Карпат... Тут багато мальовничих куточків: садиб, дерев'яних церков, самі села тут затишні та заспокійливі, так, що і до гір мажна не дістатися, замилувавшись. Але гори чекають - час відправлятися далі з Клубом туристів "Кулуар", і по дорозі пропоную завітати до старовинної церкви.

Церква Св. Миколи (1908 р.) в с. Стримба

 

Датування діючої деревяної церкви в селі розходяться у часі: є версія про 1840-й рік, про 1908-1910 рр., а також про 1924 - й рік. Згідно деяких даних, церкву звів відомий майстер Василь Турчиняк протягом 1908-1910-х рр. Отже, дата "1840" могла відноситися до будівництва попередньої деревяної церкви, а "1924" є датою ремонту будівлі після знищень з першої світової війни. Попередній іконостас також виготовив Василь Турчиняк у період з 1910 по 1934 рр. (зараз в церкві сучасний іконостас). Церква у користуванні громади УГКЦ.
Стара церква в Стримбі знаходиться на терасі схилу, з заходу від головної дороги. Через особливі умови розташування колись будівничі орієнтували її вівтар на південь. Тризрубна одноверха, в якій нава не квадратова в плані, як завжди, а прямокутна. До неї з півночі прилягає вужчий квадратовий бабинець, а з півдня - такий же вівтар, до якого з заходу прибудована ризниця. Бічний вхід до церкви зі сходу до нави.
Під опасанням стіни з відкритого зрубу, над опасанням оббиті бляхою. Четверик нави з одним заломом завершує світловий восьмерик, вкритий восьмибічним верхом з ліхтарем і маківкою на вершині. Мальнька деревяна триярусна дзвіничка вкрита чотирисхилим дахом розташована з півдня від церкви. Цікавим є мистецьки різьблений третій ярус дзвінички.

 

джерело

 

0
Your rating: None

Back to top