Пам'ятник Богдану Хмельницькому в м. Чернігів

Orlan's picture
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Monuments

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineChernihiv regionЧернігів
Description

Пам'ятник Богдану Хмельницькому в Чернігові — пам'ятник українському гетьману і державному діячеві Богдану Хмельницькому (1595 - 1657) в українському обласному центрі місті Чернігові.
Пам'ятник - бетонна статуя (заввишки 2,5 м) на циліндричному цегляному постаменті (заввишки 3,2 м), що спирається на чотирикутний цоколь, облицьований каменем і плиткою. Основою служить земляний пагорб. Розташований у центрі скверу імені Б. Хмельницького (вул. Гетьмана Полуботка).
Автори - скульптори І.П. Кавалерідзе, Г.Л. Петрашевич, архітектор — А.А. Карнабіда.
Спорудження пам'ятника розпочато у 1955 році, ініціатором його появи став перший секретар чернігівського обкому КП(б)У Василь Марков. Пам'ятник мав нагадувати про 300-літній ювілей "возз'єднання" України з Росією, який широко відмічався 1954 року. Спочатку головним архітектором міста П.Ф. Букловським та уповноваженим Спілки архітекторів України Л. Судніковим було оголошено конкурс на кращий проект пам'ятника. В конкурсі взяв участь сам Букловський, начальник обласного управління архітектури П. Козицький та молодий архітектор А. Карнабіда. Проекти були анонімні і перемога дісталась 27-річному А. Карнабіді.
Після виготовлення робочих креслень автор вирушив до скульптора І. Кавалерідзе, якому проект дуже сподобався. За задумом архітектора, поруч зі статуєю Богдана Хмельницького (яка на той час вже була готова) мали постати скульптури побратимів гетьмана Степана Пободайла та Мартина Небаби, біля підніжжя постаменту планувалось розмістити ще дві фігури — кобзаря та козака. Довкола пам'ятника мав бути зроблений мозаїчний майданчик.
Після затвердження проекту розпочались роботи по спорудженню пам'ятника, які велись дорожньо-експлуатаційним управлінням під керівництвом П.В. Семенця. В ході робіт через нестачу фінансування довелось відмовитись від першозапланованої композиції і обмежитись лише фігурою гетьмана. А. Карнабіда запропонував встановити довкола пам'ятника хоча б паркові вази, проте грошей не вистачило ні на вази, ні на мозаїчний майданчик. Вдалося зробити лише художнє ліплення на постаменті, яке виконав С. Соломаха.
Пам'ятник було відкрито без офіційних урочистостей у квітні 1956 року.

джерело текста

 

Reports
olanko's picture
1 photos
olanko
0
Your rating: None

Back to top