Дівич-Гора. Схов.

VoloksboR's picture
  • Состояние:
    • Действующий
  • Тип тайника:
    • Easy to find cache

Mark: +4 / 1 participant / 1 recommendation / (+1) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionТрипілля
Description

Проїжджаючи с.Трипілля неможливо не помітити гору, що з північного заходу височіє над селом, на якій встановлено височенний флагшток із державним прапором на ньому.

Це Дівич-Гора – найвища точка на Обухівщині (55 м над рівнем Дніпра та 186м над рівнем моря).

З Дівич-Гори відкриваються гарні краєвиди на околиці:

На сьогодні існує єдиний, археологічно доведений факт культового призначення вершини гори. Йдеться про святилище часів зарубинецької культури, час існування якої археологи датують від III сторіччя до нашої ери до II сторіччя нашої ери. На думку вчених, святилище було присвячене жіночому божеству. Щодо того предками якому народу доводяться зарубинці, думки вчених розходяться, але найбільшого поширення з кінця ХХ сторіччя набуває погляд на них як на спільних предків балтів і слов’ян, з яких обидва ці етноси лише з часом виокремилися.

За легендою жінки, які мали народити немовля, приходили сюди і просили у Богині благословення виносити та народити здорову дитину. Сучасні дослідники кажуть, що Дівич-Гора дійсно має цілющі властивості та позитивну енергетику.

Жертовник, що його було побудовано на вершині гори у зарубинецькі часи, являв собою композицію з дев’яти напівсферичних заглиблень. Певно, цей своєрідний жертовник з дев’ятьма гніздами призначався для посудин, в яких під час святкової церемонії могла варитися ритуальна їжа. Дев’ять складових частин жертовника вірогідно символізують  дев’ять місяців вагітності.

Тут не було ні міста, ні поселення. Сама гора являє собою зрізане пірамідальне узгір’я, що здіймається над прибережними плавнями Дніпра.

Верхня її площадка невелика і складається з двох плоских сходин. Жертовник було поставлено так, що він займав серединне місце усієї вершини гори, поряд з ним археологами відкрито зарубинецьке поховання І ст. до н. е. – І ст. н. е.

Зараз центральна частина гори виглядає ось так:

Багато заглиблень різної форми і величини, все дуже сильно поросло травою. Важко визначити де саме був жертовник, де поховання, гадаю, про це з впевненістю можуть говорити тільки фахівці. Хоча, можливо, в холодну пору, коли нема снігу, можна щось розгледіти.

Трава в цьому центральному місці, до речі, сильно прим’ята. Схоже, що тут полюбляють полежати і «підзарядитися». Тільки я про це подумав, як на горі з’явилася група жінок які почали робити якісь вправи.

Ну, вправи – вправами, а схов – сховом.

На відстані приблизно 25 кроків від флагштоку у напрямку Трипільської ТЕС (на північний захід) росте ось такий кущик (або молодий клен):

Контейнер

знаходиться під цим кущем

(з боку ТЕС) у заглибленні, прикритий спочатку камінням, а потім сухим листям і травою.

На того хто знайде першим чекає невеличкий приз – шматочок кременя.

Вид на прапор від закладки:

Вдалих пошуків!

Reports
Хорт's picture
1 photos
Хорт
0
Your rating: None

Back to top