Давньослов'янське святилище поблизу с. Ілів

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Скала,
    • Natural objects,
    • Святилище,
    • Religious architecture

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionІлів
Description

У південній частині села Ілів, в урочищі Печера, на високому залісненому мисоподібному виступі плоскогір'я збереглися залишки давньослов'янського городища-святилища. За даними дослідника Олега Корчинського, воно могло виникнути у 2-5 століттях.

З північного боку мису у прямовисних скелях розташовані печери, що були висічені у давні часи. Від них, імовірно, походить назва урочища.

Через відсутність у печерах будь-яких археологічних матеріалів, час їхнього виникнення та функціонування не встановлено.

Основна печера ритуального комплексу в Ілові являє собою однокамерне прямокутне приміщення (3,0×3,5 м) з поземно розміщеною стелею на висоті трохи більше 2 м. Стіни печери – прямовисні, досить рівні, що вказує на їхнє безумовно рукотворне походження. Вхід до печери нагадує жіноче лоно.

Є припущення, що ця печера слугувала культом Рожаниці – жіночій богині запліднення і родючості, покровительки роду, сім'ї, домашнього вогнища.

Частина дослідників покровителькою печери вважають Мокошу – богиню материнства, милосердя, щастя і нещастя, гадань, рукоділля, покровительку джерел і святих колодязів, врожаю, охоронницю корів.

Стародавні жерці могли провадити тут ритуали на урожайність, адже життя тогочасної людини було нерозривно й тісно пов'язано з сільськогосподарськими роботами. В дари богині приносили хліб, пироги, млинці, кашу, мед, зерно, яйця, пиво, молоко, нитки, шкірки куниць, ласок, соболів, вовну.

Вхід у другу печеру:


Очевидно, в Ілові, як і в сусідніх Стільську та Дуброві, було городище та капище білих хорватів.

Джерело

0
Your rating: None

Back to top