Пам’ятник отаману гайдамаків Гнату Голому

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Памятный крест,
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineCherkasy regionМельники
Description

Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 24 квітня 2016р. у лісі між Кресельцями і Гайдамацьким ставом. Стилізований козацький хрест із білого каменю встановлений на невеличкій площадці на природному підвищенні. Ініціатором побудови пам’ятника став Роман Коваль, а створив Микола Теліженко.

 

На пам’ятнику є лише остання згадка про славного отамана – 1748 рік. Точна дата його народження і смерті невідомі. На пам’ятнику також викарбувано слова з відомого твору Івана Карпенка-Карого:

Поки душа моя жива,

Ніхто не спинить мої руки:

Каратиму я ворогів

За всі народні муки.

Історична довідка:

Гнат Голий – запорізький козак, один з керівників гайдамацького руху на Правобережній Україні, зокрема в районі Чорного Лісу, в 30—40-х роках 18 століття.

Гнат Голий організував у верхів'ї річки Інгулу гайдамацький загін, який здійснював напади на маєтки польської шляхти. В 1741 році стратив у селі Степашках на Вінниччині (тепер село Гайсинського району Вінницької області) колишнього гайдамацького ватажка Саву Чалого, який перейшов на службу до польської шляхти.

Загін Голого діяв у околицях Тульчина, Немирова, Звенигородки до 1748 року. За даними чигиринського краєзнавця О. Найди, Гнат Голий був похований при в’їзді у Холодноярський ліс поблизу Креселецького лісництва ліворуч від дороги на Мотронинський монастир на природному підвищенні.

Про його боротьбу проти польських поневолювачів складено народні пісні. Яскравий образ Голого, борця за волю України, відтворив у історичній драмі «Сава Чалий» український драматург Іван Карпенко-Карий.

Увага: даю приблизні координати бо не маю приладу (хто побуває на місці – виправіть, будь ласка).

Знайти легко:  рухаючись асфальтною дорогою з Кресельців у бік Мотронинсього монастиря побачите поворот наліво і дві великі дерев’яні альтанки (десь метрів за 30-40 від асфальту). Пам’ятник знаходиться за альтанками на узвишші куди веде стежка (від альтанок його добре видно).

Джерела:

1) джерело 1

2) джерело 2

3) джерело 3

0
Your rating: None

Back to top