м. Львів. Будинок на площі Ринок, 11

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +12 / 3 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Будинок на пл. Ринок, 11 (охор. №326/10) розташований на території Державного історико-архітектурного заповідника, в лінійній забудові південного боку ринкової площі. Будинок побудований у 1900 р. на кошти власника Леона Дікера за проектом архітектора Міхала Фехтера на місці колишньої Гайзлерівської кам'яниці. Пам’ятка архітектури.

Історія

Ця кам'яниця належала місту і винаймалася різним наймачам з умовою постійного утримування одного приміщення для помешкання приїзджих сановників, а також стайні для десяти коней. У ХVІІ ст. функціонувала будівля як готель.

Останнім власником давньої кам'яниці у кінці 1870-х рр. був Перенц Фішер (Perenz Fischer). Проект нового чотириповерхового будинку Леона Дікера був затверджений магістратом 10.Х.1899 р., а дозвіл на будівництво наданий 3.ХІ.1899 р. Дозвіл на проживання власник отримав 29.ХІ.1900 р. У 1930-х рр. власницею будинку була Ружа Кернер (Róża Kerner).

Архітектура

Будинок наріжний, зведений на південному боці пл. Ринок на розі з вул. Сербською. Побудований у стилі класицизму, зведений з каменю та цегли (фундаменти з кам'яних блоків), тинькований, чотириповерховий, прямокутний у плані. Фасади вирішені у стилі класицизму.

Перший та другий поверхи декоровані лінійним рустом. На рівні третього поверху виступає балкон з ажурним металевим огородженням, який підтримують декоративні кронштейни. Вікна другого, третього і четвертого поверхів мають характерні для класицизму обрамування з "вушками". На третьому і четвертому поверхах вони прикрашені декоративною ліпниною. Будинок завершений розвинутим карнизом з модульйонами і рядом сухариків.

Джерело тексту

Зараз (у 2016 році) тут знаходиться один з закладів холдінгу !FEST – мережі креативних ресторанів і кафе – винний бар «П’яна вишня».

How to get to the point: 
пл. Ринок, 11
Reports
vv's picture
1 photos
vv
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
dombrovskii_a's picture
2 photos
dombrovskii_a
0
Your rating: None

Back to top