Vikont посетил(а) "Деревянный лечебный дом в Мошнах"

Аватар пользователя Vikont

На центральній вулиці Мошен, за кількасот метрів від Преображенської церкви, серед старих дерев ховається ще одна дивна пам'ятка. Великий дерев'яний будинок, оздоблений колоритним різьбленням "а ля ізбушка-на-курячих-ніжках" - колишня земська лікарня.

Тоді ще молодий і мало відомий київський архітектор Владислав Городецький мав "постійного клієнта" в особі російського дворянина, обер-єгермейстера Височайшего двору Миколи Балашова, що володів величезними маєтностями на Київщині й Поділлі і замовляв Городецькому проекти різноманітних промислових і житлових споруд. Коли дружина Балашова Катерина Андріївна (уроджена Шувалова) у 1884 році успадкувала від свого дядька князя Воронцова маєтності при містечкахМошни і Городище, вона теж розгорнула активну господарську діяльність. Їй вдалося розбудувати багатющий маєток, що простягався на 60 верстов від Дніпра, обіймав два згаданих містечка й 17 сіл. Ділова господиня найняла досвідчених фахівців, і за десять років мошногородищенський маєток став зразковим багатогалузевим господарством. Не забувала Катерина Андріївна й про благочинність: вона власним коштом відкрила в Мошнах пансіон благородних дівиць, а коли захотіла 1890 року замислила збудувати лікарню, замовила її проект саме Городецькому. Того ж року почали заготівлю матеріалу, а урочисте відкриття відбулося 9 листопада 1894 року - у день срібного весілля Балашових.

Одноповерхова дерев'яна лікарня, декорована у "земському" стилі, містила усі необхідні приміщення: приймальний передпокій, аптеку, кабінет лікаря, операційну, кухню, чотири палати на десять ліжок, ванну і туалет. Аптеку й лікарню обслуговували один лікар, два фельдшери і дві повивальні бабки. Цікаво, що Мошенська лікарня й досі розташована саме тут. Новий цегляний корпус стоїть на місці двох дерев'яних, однотипних з тим, що будувався першим за проектом Городецького. Два інші дерев'яні корпуси (1909 р.) існують дотепер - один пофарбований у білий колір, зате другий зберіг свій первісний вигляд.

У ньому мешкають кілька сімей лікарів і фельдшерів - і близький до аварійного стан їхньої історичної оселі бентежить їх трохи з іншої точки зору, ніж охорона пам'яток.

У 1935 році в селі діяла лікарня на 25 ліжок та амбулаторія. Після Великої Вітчизняної війни у лікарні було додатково відкрито відділення на 10 ліжок для хворих на туберкульоз. До 1967 року жителів Мошен та довколишніх сіл обслуговували 5 лікарів, 25 медсестер; діяли терапевтичне, хірургічне та пологове відділення. Упродовж наступних 20 років кількість ліжок зросла до 125, а лікарів до 23 осіб. Кваліфіковану допомогу лікарня надавала понад 25 тисячам жителів.

Посилання на текст.

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу