Парк Феофанія

Portret użytkownika A.G
  • Атрибуты:
    • Запрет,
    • Копать нельзя,
    • Особенности кеша,
    • Плата за вход,
    • Рекомендации,
    • Рекомендуется с детьми
  • Теги:
    • Панорамный вид на местность,
    • Przyrodnicze obiekty,
    • Вековые деревья,
    • Дендропарк,
    • Озеро,
    • Родник (Источник)

Ocena: +25 / 5 uczestników / 3 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Парк «Феофанія» – парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, створений з метою збереження та використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях найбільш визначних зразків паркового будівництва, а також входить до складу природно-заповідного фонду України, який є складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

З 1992 року і до жовтня 2011 року доглядом та збереженням парку займалася ДУ СПК НАН України, яка з 2003 року, згідно проекту «Про реконструкцію та благоустрій парку-пям’ятки садово-пакового мистецтва загальнодержавного значення «Феофанія» і прилеглих територій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України, передбачені комплексні заходи по вирішенню дендрологічних питань, озелененню території, комплексному благоустрою паркової зони, каскаду озер, долини струмків, джерел, оглядових майданчиків, місць відпочинку із влаштуванням малих архітектурних форм.

З жовтня 2011 року опікуном парку «Феофанія» стала ДУ «Науковий центр екомоніторингу та біорізноманіття мегаполісу НАН України».

На сьогоднішній день на околицях Києва немає іншого подібного культурно-природного утворення з потенційними функціями оздоровлення, рекреації, туристичного тяжіння та релігійного центру.

Гості парку мають можливість помилуватись як природними багатствами лісу так і створеним людським талантом парковим ландшафтом. І все це підкреслюється красою величного собору Святого Пантелеймона, що височіє над парком, вражаючи своєю величчю, яскравим і багатим оздобленням.

Сучасна назва урочища походить від імені першого київського вікарного єпископа Феофана, якому ця місцевість колись була передана під дачу, де у 1806 році він збудував Михайлівську церкву і заміський архієрейський будинок, облаштував пасіку на 800 вуликів, викопав 2 ставки та облагородив джерело з чистою цілющою водою.

Біля підніжжя схилів урочища є більше десяти невеликих джерел, деякі з яких вважаються цілющими. Найбільш відомі з них – джерела Святого Миколая та Святого Михаїла, а джерела «Святого Пантелеймона» і «Пресвятої Діви Марії» – оголошені пам’ятками природи.

В цій «джерельній долині» у підніжжя джерела «Сльози Божої Матері» розташована купальня, куди приходять та приїздять прочани із різних куточків України і зарубіжжя з вірою та надією на духовне та фізичне зцілення.

Ці та інші феофанійські святі джерела, які є важливою складовою парку та однією із найцінніших її прикрас, завжди допоможуть втамувати спрагу прохолодною кришталевою водою під час прогулянки лісовими стежками.

Ліс Феофанії – подарунок природи, який розташований в зеленій зоні м. Києва на відстані 15 км на південь від центру міста. Згідно, Постанови Ради міністрів СРСР ЦК ВКП(б) від 20.09.1948 року його віднесено до винятково цінних лісонасаджень, які підлягають особливій охороні та мають велике санітарно-гігієнічне, бальнеологічне значення. Цей колосальний лісовий масив – легені нашого міста, його природний фільтр. Наукою переконливо доведено, що зелені насадження є ознакою цивілізованості, найдешевшим, найефективнішим біологічним засобом очищення навколишнього середовища. Адже один гектар лісу виділяє 3-4 т кисню, поглинаючи 4-5 т вуглецю і відфільтровує 50-70 т пилу. І мало хто задумується, що всі живі істоти завдячують життям кисню, який щосекундно вдихають з повітрям, якість і кількість якого залежить від наявності зелених насаджень.

На території лісопарку подекуди збереглись дуби 100-180-річного віку (окремі екземпляри 300-річного і більше), клени та ясени, віком 80-120 років, липи віком 70-100 років, граби віком 60-80 років. Також трапляються рослини, що занесені до Червоної книги України а саме: гніздівка звичайна, цибуля ведмежа, булатка довголиста, лілія лісова. Охорона лісових насаджень є одним з основних напрямків діяльності ДУ «СПК НАН України».

З цією метою на території парку-пам’ятки активно здійснюється догляд за насадженнями, включаючи санітарно-оздоровчі заходи. В ході реконструкції виконані роботи по очищенню лісів від сухостоїв та інших аварійних дерев, бурелому, захаращення. Частково облаштовано пішохідні доріжки, газони.

В центральній частині, за участю спеціалістів Ботанічного Саду ім. М.М.Гришка було розроблено і створено ландшафтний дизайн парку, який вражає багатством видового складу рослин. На його території зростає 86 видів дерев, кущів, напівкущів та ліан, з яких 11 – хвойні, 75 – листяні. Проводяться роботи по створенню розаріїв, альпінаріїв, ділянок витких рослин, а також боскетів, лабіринтів та інших декоративних композицій.

Ніби блакитною стрічкою перерізає долину каскад ставків, віддзеркалюючи у своїй глибині віковічні дуби і даруючи довкіллю живильну вологу. До початку реконструкції – це були заболочені неглибокі водойми, які завдяки колосальним зусиллям будівельників, перетворилися на мальовничі озера і стали найулюбленішими місцями відпочинку багаточисельних відвідувачів парку.

Відчувши людську турботу, до ставків повернулися дикі водоплавні птахи, а навколишню лісову тишу порушує лише багатоголосий пташиний спів. З рідкісних видів, занесених до Червоної книги України, тут виявлено 9 видів комах (жуки та метелики). І здається неймовірним те, що ця на рідкість живописна місцевість знаходиться в межах столиці і є справжнім оазисом серед бурхливого мегаполісу.

Триває реконструкція зони відпочинку біля ставків, із облаштуванням водопостачання, альтанок, лавок, питних фонтанів, дитячих майданчиків, прокладанням брукованих доріжок, укріпленням берегів тощо. Планується організація пунктів громадського харчування.

Ядром архітектурного ансамблю центральної частини парку стане, один з найбільших в Європі, світлодинамічний фонтан «Родовід». Його унікальність – це поєднання дизайнерських ідей та сучасних комп’ютерних технологій управління і засобів автоматизації. Синхронізація танцю водяних струменів із ритмічним підсвічуванням вражатиме захоплюючим дійством на фоні незрівняного природного ландшафту.

Виконуючи нелегку, але в той же час почесну і відповідальну місію, колектив працівників парку «Феофанія» за підтримки уряду та НАН України докладає максимум зусиль для збереження та відтворення цієї унікальної «зеленої перлини» міста Києва, сподіваючись на те, що втілення такого проекту загальнодержавного значення буде гідно поцінований і збережений наступними поколіннями.

Джерело тексту

Как добраться к точке: 
Маршрутним таксі №548 від станцій метро Університет, Либідська, Васильківська, Виставковий центр.
Raporty
Portret użytkownika Aleksis
5 Zdjęcia
Aleksis
Portret użytkownika Тracker
2 Zdjęcia
Тracker
Portret użytkownika SLA
3 Zdjęcia
SLA
Portret użytkownika Granit
3 Zdjęcia
Granit
Portret użytkownika Dimmy
6 Zdjęcia
Dimmy
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry