Вольный порог

Portret użytkownika vv
  • Состояние:
    • Aktorstwo
  • Тип тайника:
    • Proste skrzynka

Ocena: +13 / 4 uczestnicy / 0 zalecenia / (+2) (-1) jakość

  • UkrainaZaporoski obwódЗАПОРІЖЖЯ (Олександрівськ)
Opis

«Поріг Вольный , Гадючий, або Вовчок ... лежить на п’ять з половиною верстов нижче від Лишнього порога. Має він довжини з правого боку 464 саж., з лівого 380 саж., падіння води . 1,35 саж. Падає шістьома лавами: Сіренькою, Похилою, Радовою, Переймою, Вовчим горлом та Шинкаревою, перед якою високо вгору підноситься величезна скеля Корабель. Фарватер річки вище й нижче порога 12 ф. …Проти Вільного порога, з лівого боку, підходить до Дніпра Вільна балка, а з правого Гадюча балка. Невідомо, хто в кого позичив назви: чи поріг у балок, чи балки в порога. Вільний, або Гадючий, чи хоч поріг Вовчок . останній з усіх порогів.

Пороги на Дніпрі це велика небезпека для кожного лоцмана, який веде судно або пліт по Дніпру. Старі люди кажуть, що для лоцмана пороги самі по собі не страшні: добрий лоцман знає всі пороги, як свою власну кишеню; він знає і всі лави кожного порога, і всі скелі коло нього, і всі ходи поміж скелями. Лоцманові страшніше те, що сидить у воді кожного порога, тобто чорти: в кожному порозі сидить свій чорт і робить свою роботу. Так, у Кодацькому порозі чорти топлять людей; до Сурського порога сходяться всі чорти, щоб хезати в ньому, бо то неважний поріг, а хезають вони чорним, як смола, гноєм; у Лоханському порозі сидить найголовніший чорт Вернивод; там чорти розбивають плоти; у Дзвонецькому порозі перевертають човни; в Ненаситецькому воду бушують, та лоцманам у дуби сцять; до них їздить Вернивод та платить їм за те, що вони воду бушують та такі капості роблять лоцманам; у Вовнизькому порозі чорти нічого не роблять, а тільки гострять вила, що в Пеклі; в порозі Вольному живе головного чорта жінка з чортицями; вона там у воді Вовчого горла теж і бучу збиває. От через що страшні пороги в Дніпрі всім лоцманам… .
До скасування Запорізької Січи за Вольним порогом… з правого боку були запорізькі рибальські коші. Після скасування Січи, 1789 року, ....опинилися в руках німців колонії Кронсвайд. В 1832,1833 роках, з дозволу Новоросійського генерал-губернатора кн. Воронцова , з колонії Кронсвайд більша частина хазяїв виселилась за три верстви далі од Дніпра в степову балку, і таким порядком на одній дачі стало дві німецькі колонії - Старий і Новий Кронсвайд.»

Дмитро Яворницький. Дніпрові пороги

 

И вот, спустя 80 лет после затопления Вольного и других порогов водохранилищем ДнепроГЭСа приблизительно в том же месте появился Вольный порог – тайник. Расположен он в месте, где с высокого берега открываются красивые пейзажи на Днепр.

 

Рядом перекресток грунтовых дорог. Тайник положен между стволами растущих рядом сосен и прикрыт шишками.

 

Тайник расположен в лесочке по которому стоит погулять, поэтому полезна будет представленная схема, (но схемы устаревают – дороги распахивают, зарастают). Север на схеме указан магнитный.

 

Как добраться к точке: 
Городским транспортом к остановке Санаторий "Великий Луг" (от ост. Металлургов), далее полтора километра по лесным тропинкам. Машиной можно подъехать к тайнику, но не всякой и не всегда и не сразу.
Raporty
Portret użytkownika Granit
1 Zdjęcia
Granit
Portret użytkownika master89
1 Zdjęcia
master89
Portret użytkownika mladshoj2
1 Zdjęcia
mladshoj2
Portret użytkownika dombrovskii_a
1 Zdjęcia
dombrovskii_a
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry