Троїцький собор в Сумах

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Православный храм,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +15 / 3 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaSumski obwódСуми
Opis

Храм — одноярусний, чотиристовпний, квадратний в плані, має чотири каплиці, До західної частини храму примикає чотириярусна дзвіниця. Архітектура Троїцького собору поєднує елементи різних стилів.


Зразком для створення Троїцького храму стали такі відомі пам'ятки архітектури Санкт-Петербурга як Ісаакіївський та Троїцький собори.

Іконостас собору виконав видатний російський художник Михайло Нестеров. Проте його церковного живопису, який Михайло Васильович вважав однім зі своїх найкращих творінь, не залишилося. Також брав участь у розписі храму художник І. І. Нівінський, котрий виконав художнє оформлення чотирьох стінових розписів у підстави куполу.

Історія храму починається з початку ХХ століття коли Павло Іванович Харитоненко вирішив створити храм. Проект його Павло Іванович спочатку запрошує створити Олексія Вікторовича Щусева. Однак, врешті-решт, було затверджено інший проект, створений сумським архітетором Г. Д. Шольцом. В травні 1901 року відбулося закладання Троїцького собору. Будівництво храму продовжувалося до 1915 року, але так і не було завершене, бо забирало досить багато грошей, тому Харитоненки будували церкву з перервами.  В 1914 році мало відбутися свячення собору, однак воно було перенесене через смерть мецената церкви Павла Івановича Харитоненка, а пізніше вже так і не відбулося, бо Російська Імперія сильно зав'язла в Першій світовій війні і владі вже було не до духовних святинь. З 1976 року почалося реставрування Троїцького храму, яке закінчилося 1988 року. Собор представляв з себе музей. В 1996 року більшу частину собору передали парафіянам.

Джерело

 

 

Как добраться к точке: 
Вул. Троїцька, м. Суми
Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
16 Zdjęcia
dombrovskii_a
Portret użytkownika olanko
2 Zdjęcia
olanko
Portret użytkownika Dmitriy
5 Zdjęcia
Dmitriy
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry