Петрове (Кіровоградська обл.). Схованка

Portret użytkownika dombrovskii_a
  • Атрибуты:
    • Контейнер преформа-21 (магнит),
    • Особенности кеша,
    • Исторический ,
    • Атрибуты кеша
  • Состояние:
    • Aktorstwo
  • Тип тайника:
    • Proste skrzynka

Ocena: +3 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-1) jakość

  • UkrainaObwód kirowohradzkiПетрове
Opis

Петрове (Кіровоградська обл.). Схованка

Схованка прімагнічена всередині труби (див.фото)

_______________________________________________________________________________________________

Історія Петрове.
Петрове — селище міського типу в Україні, центр Петрівського району Кіровоградської області. Населення — 7 760 чоловік (2010).
Станом на 1886 рік у селі Новостародубської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії мешкало 5357 осіб, налічувалось 949 дворових господарств, існували 2 православні церкви, школа, земська станція та 7 лавок, проходило 4 щорічні ярмарки: Хрещенський, Покровський, Гаврилівський та Провідний, відбувались базари по неділях та святах.
1963 року Петрове отримало статус селища міського типу.

В Петровому народилась Смєлова Віра Григорівна — заслужений тренер СРСР, заслужений тренер України з плавання.

джерело тексту

За легендою, с. Петрове було засновано запорізьким козаком Петром Глобою в 60-х роках XVIII ст. Відомо, що в першій половині XVIII ст. тут були запорізькі зимівники, р. Інгулець служила природною межею між Буго-Гардський і Кодацької паланками.

    22 березня 1764 ця територія відійшла до Єлизаветградської провінції новоствореної Новоросійської губернії.
    Перша церква села була побудована в 1780 році. Пізніше на протилежному березі річки з'явилася ще одна церква. Називалися вони на честь Вознесіння та Покрови.
    22 січня 1784 Новоросійська губернія була реформована в Катеринославське намісництво і с. Петрове увійшло до складу його Олександрійського повіту.
    12 грудня 1796 намісництво було скасоване і створена Новоросійська губернія, с. Петрове опинилося в її Єлизаветградської повіті (Олександрійський повіт розформована).
    8 жовтня 1802 Новоросійська губернія розділилася на три, і с. Петрове відійшло до Миколаївської губернії.
    15 травня 1803 Миколаївська губернія була перейменована в Херсонську з переміщенням губернського правління з Миколаєва до Херсона.
    1-го січня 1806 Єлизаветградської повіт розділився на два - Єлизаветградської і Олександрійський і с. Петрове перейшло до складу Олександрійського повіту.
    У результаті виникнення Південних військових поселень, початок якому поклав указ від 16 квітня 1817 року, с. Петрове з 1822 року увійшло до складу 2-го кавалерійського округу, де розселилися ескадрони Стародубського кірасирського полку, що входив в 3-ю кірасирську дивізію 2-го резервного кавалерійського корпусу. Штаб полку знаходився в с. Новий Стародуб, штаб дивізії - в селі Нова Прага, штаб корпусу - в місті Єлисаветград. За указом від 4-го червня 1857 військові поселення почали ліквідовуватися, а населені пункти повертатися в громадянський стан, тобто у підпорядкування своїм повітам і губерніях.
    До революцій 1917 року і наступної за ними громадянської війни с. Петрове було у складі Олександрійського повіту Херсонської губернії.
    Українська Центральна Рада, що прийшов до влади в Україні 4 (17) березня 1917 року, і створена ним 7 (20) листопада того ж року Українська Народна Республіка підготували, але не змогли провести адміністративно-територіальну реформу.
    У період гетьманування Павла Скоропадського (29 квітня - 14 грудня 1918 року) с. Петрове входило до складу Олександрійського старостату, а під час змінила гетьманство Директорії - відносилося до Олександрійського повітового комісаріату.
    У травні 1919 року Херсонська губернія розділилася на дві - Одеську та Херсонську. У січні 1920 року в с. Петрове остаточно встановлена ​​радянська влада. Спеціальною постановою Всеукрревкому 28 січня 1920 був затверджений розділ губернії, с. Петрове залишилося у складі Херсонської губернії.
    13 березня 1920 Херсонська губернія була перейменування в Миколаївську з переведенням адміністративного центру в м. Миколаїв.
    У травні 1920 року була створена Кременчуцька губернія, що затвердили укази ВУЦВК від 18-го і 30го липня, а 15-го серпня 1920 Олександрійський повіт увійшов до складу цієї губернії.
    У жовтні 1922 року Кременчуцька губернія була розформована, а Миколаївська увійшла до складу Одеської.
    У 1923 році, згідно з постановою ВУЦВК від 7-го березня затвердженого сесією ВУЦВК 12 квітня, повіти були ліквідовані, замість них створені округи, які ділилися на райони. Село Петрове стало районним центром Криворізького округу Одеської губернії.
    З червня 1925 року було скасовано губернське поділ та проведено укрупнення округів.
    У 1930 році, згідно з постановами ВУЦВК та РНК УСРР від 13-го червня і від 12-го вересня, всі округи були скасовані і райони підпорядковані безпосередньо республіканському центру.
    9-го лютого 1932 року в Україні були створені області і с. Петрове опинилося в складі Дніпропетровської області.
    22-го вересня 1937 року була створена Миколаївська область, до якої відійшли кілька районів Дніпропетровської області, в тому числі і Петровський район.
    10-го січня 1939 року Указом Президії Верховної Ради УРСР була створена Кіровоградська область і с. Петрове стало одним із тридцяти її райцентрів.
    З 8-го серпня 1941 року по 21-е жовтня 1943 року з. Петрове перебувало у німецькій окупації, в грудні 1943 року в селі була відновлена ​​робота районних установ.
    30-го грудня 1962 кількість районів Кіровоградської області внаслідок їх укрупнення скоротилася вдвічі і Петровський район значно збільшився за рахунок території сільрад ліквідованих сусідніх районів.
    У наступному, 1963 році, з. Петрове отримало статус селища міського типу.
    Після розукрупнення 1965 і 1967 років с. Петрове стало центром району, територія якого вже не змінювалася до теперішнього часу.

джерело тексту petrovo.net

 

Raporty
Portret użytkownika valka1000
1 Zdjęcia
valka1000
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry