Церква Воздвиження Чесного Хреста у Тернополі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Церковь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +3 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaTarnopolski obwódТернопіль
Opis

Церква Воздвиження Чесного Хреста, є найдавнішим храмом у Тернополі. Її часто ще називають Надставною, оскільки вона знаходиться на пагорбі над Тернопільським ставом. Перша письмова згадка про цей храм датується 1570 р. в грамоті князя Костянтина Острозького, зятя Яна Тарновського, тодішнього власника міста. Таким чином церква збудована у XVI столітті з тесаного піщанику в стилі ренесанс. Церква входила в оборонну систему міста, про що свідчать масивні стіни та вузькі невеликі вікна. Вежа-дзвіниця добудована значно пізніше у 1627 році, коли власниками Тернополя були Тома Замойський і його дружина Катерина з роду Острозьких. Вежу використовували як спостережний і сигнальний пункт. На той час в місті було дві брами: Львівська і Кам'янецька, біля яких чинився найбільший опір під час ворожих нападів. Воздвиженська церква знаходилась неподалік від Львівської брами, тому під час турецько-татарських набігів в ній розташовували гармати і вели обстріл військ противника.
В церкві знаходилося старовинне Євангеліє, видане у Вільні у 1649 році. На його оправі було зображено розп'яття Христа в центрі і Сім Святих Тайн навколо нього. Оправу зі срібла виконав тернопільський золотник Йоан. У самій Євангелії був запис про те, що воно відкуплене у жовнірів під час Межибозького повстання. На сьогоднішній день немає відомостей що з ним трапилось.
В церкві знаходилась чудотворна ікона Матері Божої Тернопільської, яка зараз є в церкві Різдва Богородиці.
Згідно переказів в Надставній церкві була ще одна чудотворна ікона Божої Матері. У 1673 році загони татар кримського хана Селім Гірея оточили Тернопіль з трьох сторін. Під час нападу міщани зібралися у Надставній церкві для молитви перед іконою. Раптом почувся пронизливий крик і в храм вбіг єврей, який також молився на церковному подвір'ї. Він побачив в небі якусь пані, яка стелила над церквою вузьке полотно. На іконі, перед якою молилися міщани, єврей упізнав ту ж саму пані. Одночасно в татарський табір прибіг гонець з наказом відступати, оскільки їхні власні стріли обернулися проти них. Доля цієї ікони невідома.
 В тернопільському краєзнавчому музеї зберігаються ще три ікони з Воздвиженської цекрви: "Спаситель", "Хрещення Йордані" та "Воздвиження чесного хреста".
Церква зазнала значних руйнувань під час Другої світової війни. В радянські часи у 1954 році її відремонтували, але водночас розібрали дзвіницю, знищили іконостас та розписи всередині церкви. Радянська влада планувала зробити у приміщенні церкви зал моди, музей мистецтва. Тепер церква Воздвиження Чесного Хреста належить Українській автокефальній православній церкві. Відновлення іконостасу та розписи інтер'єру храму виконав тернопільський художник Богдан Ткачик. 

Джерело тексту та фотографії початку ХХ століття

 

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Руська
Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
2 Zdjęcia
dombrovskii_a
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry