Пам'ятник Йосифу Сліпому в Тернополі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Pomniki,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +7 / 2 uczestnicy / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaTarnopolski obwódТернопіль
Opis

Верховний архиєпископ Йосиф Сліпий (у світі Йосиф Коберницький-Дичковський;— єпископ Української Греко-Католицької Церкви, кардинал Римо-Католицької Церкви; з 1 листопада 1944 року Митрополит Галицький та Архиєпископ Львівський, з 23 грудня 1963 року Верховний Архиєпископ Львівський — предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.
Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 року в Теребовельського повіту в багатодітній родині. У1911 з відзнакою закінчив Тернопільську гімназію та вступив до Львівської духовної семінарії . митрополит Андрій Шептицький, бачачи природні обдарування Йосипа посилає його на навчання до Інсбрука, в Австрію.
З 1922  - професор греко-католицької Львівської духовної семінарії, з 1926 — її ректор. Організатор Богословського наукового товариства З 1923 засновник, редактор квартальника «Богословія». З 1929 став ректором Львівської Богословської академії . За наукові заслуги, активність у розбудові культурно-національного і релігійного життя в 1930 його обрано дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка.
По смерті митрополита Андрея Шептицького 1 листопада 1944 року перебрав провід над Галицькою митрополією. Разом з іншими українськими католицькими владиками 11 квітня 1945 року був ув'язнений радянською владою; засуджений на 8 років. Рік по тому, під тиском подібних репресій, було здійснено «самоліквідацію» Української греко-католицької церкви.
Відкидаючи постійні радянські пропозиції переходу на православ'я (зокрема пост митрополита Київського РПЦ), був далі засуджений у 1953, 1957, 1962 роках. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в таборах Дубравлага.
Унаслідок численних заходів впливових осіб, на клопотання папи Івана XXIII митрополита Йосифа Сліпого звільнено з ув'язнення. В 1963 прибув до Риму, оселився у Ватикані. Як Верховний архієпископ з патріаршими правами скликав кілька синодів Української Греко-Католицької Церкви. Свої розпорядження Сліпий вміщував у «Благовіснику Верховного Архієпископа візантійсько-українського обряду», який виходить з 1964. У Римі за його сприяння було побудовано Собор святої Софії. Зорганізував Український католицький університет св. Климента. активізував працю Українського богословського наукового товариства  та відновив видання «Богословія», журналу «Дзвони».
Помер у Римі в 1984 р., перепохований в 1992 р до крипти собору св. Юра у Львові.
В 2004 р. у Тернополі за участю Преосвященішого кардинала Любомира Гузара відкрито, освячено пам'ятник Сліпому (скульптор Роман Вільгушинський, архітектор А. Водоп'ян).
Верховна Рада України прийняла постанову про відзначення 120-річчя від дня народження Йосифа Сліпого. Був утворений оргкомітет, розроблений план із відзначення ювілею на державному рівні.  Були випущені  пам'ятні монети, марки, у багатьох містах є вулиці на його пошанування.
Джерело тексту та фотографії митрополита

 

Как добраться к точке: 
м. Тернопіль, вул. кардинала Йосифа Сліпого
Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
1 Zdjęcia
dombrovskii_a
Portret użytkownika Кельтика
1 Zdjęcia
Кельтика
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry