Меморіальна дошка Володимиру Лучаківському в Тернополі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Pomniki

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaTarnopolski obwódТернопіль
Opis

Володимир Дмитрович Лучаківський  український громадський діяч і письменник, адвокат і бургомістр у Тернополі. Народився 19 березня 1838 року Львівщині. Разом з батьками переїхав у село Довжанка на Тернопільщині, де його батько був священником. Після закінчення Тернопільської української гімназії навчався на правознавчому факультеті Львівського університету. У 24 роки став адвокатом у Тернополі, а 1896 року — першим бургомістром-українцем.
Саме при Лучаківському в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Місто під його керуванням стало набагато кращим.
Бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Він і сам успішно займавсялітературною творчістю. Для аматорського театру він переклав з німецької і польської мов близько 20 п'єс, що свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині.Написав 2 оригінальні комедії «Іспит на мужа», «Несподівані женихи». Писав поезії, оповідання, гуморески. Переклав з німецької мови на українську «Карний закон». Видав друком «Причинок до етнографії галицького Поділля» (Тернопіль, 1883).
Помер Володимир Лучаківський 19 квітня 1903 року. Похований у Тернополі.
Одна ії нових вулиць міста названа в його честь.

Джерело 


 

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry