Церква Святих Бориса і Гліба в Тернополі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Церковь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaTarnopolski obwódТернопіль
Opis

Новозбудована Церква Святих Бориса і Гліба в Тернополі знаходиться на східній околиці міста по вул. Корольова та належить до Української Православної церкви Київського патріархату. Церква працює та добудовується.
Борис і Гліб (в хрещенні Роман і Давид) — одні з перших святих, канонізованих руською церквою, молодші сини Володимира Святославича.
Незабаром після смерті їхнього батька в 1015 році вони обидва були вбиті, згідно з літописом, своїм старшим братом Святополком. Борис загинув на річці Альті , а Гліб біля Смоленська.
Не обманюючись у підступних намірах Святополка, Борис оплакує свою прийдешню загибель, але в жодному разі не думає про опір старшому братові. Аналогічно описане й убивство Гліба. Він молить убивць «Не губите меня, в жизни юного, не пожинайте колоса, еще не созревшего» 
Поведінкою Бориса і Гліба, що не підняли руки на старшого брата, навіть для захисту свого життя, освячувалася ідея родового старшинства в системі князівської ієрархії - князі, що не порушили своєї заповіді, стали святими.
У результаті чотирирічної війни Святополк був переможений своїм молодшим братом Ярославом Мудрим. Очевидно, при Ярославі і була почата перша спроба канонізації святих братів. Тоді ж почали складатися перші оповідання про їхню загибель.

Джерело тексту та зображення ікони 13 ст.

 

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Корольова
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry