Тернопільський український драматичний театр

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Театр,
    • Infrastruktura

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaTarnopolski obwódТернопіль
Opis

Місто Тернопіль має багате і насичене культурне минуле. Він відомий тим, що життя міста тісно переплетено з долями багатьох видатних українців - письменників, художників, музикантів і театралів.
Окремо варто згадати і засновників першого професійного театру в місті, який був заснований в 1915 році і отримав назву «Тернопільських театральних вечорів». А створенням його ми зобов'язані театральному діячеві Лесю Курбасу, який в той час прибув до Тернополя.
18 жовтня того ж року відбулося відкриття нового театру з постановкою вистави Котляревського «Наталка Полтавка». Саме з цієї вистави і почалася літопис «Тернопільських театральних вечорів». Театр стає цікавим як для акторів, драматургів, так і для глядача. Там ставляться все нові твори з української та російської класики. Крім того, іноді там організовувалися також і концерти, в який неодмінно брала участь відома оперна співачка тих часів Філомена Лопатинська.
Багато чого змінюється з тих пір в роботі та діяльності театру. На базі самостійного драмколлектіва міста Охтирка створився робітничо-селянський пересувний театр, який складався з молодих, повних ентузіазму й таланту енергійних людей. В репертуарі цього театру є відомі і видатні твори драматургії - «Дума про Британку» Ю. Яновського, «Платон Кречет» О. Корнійчука та інші.
Пізніше, в 1939 році був створений драматичний театр Франка, яким керував Микола Комаровський, а директором став Панас Карабіневіч. Більш планомірної робота театру стає з 1944 року.
Уже в 1945 році в Тернопільський театр переводять Охтирський драмтеатр імені Шевченка, і утворюються два театри - Тернопільський обласний український музично-драматичний театр Т. Г. Шевченка та Чортківський міський театр імені Франка. Театр Франка був організований в Тернополі. Після того, як обласним центром став Тернопіль замість Черткова, театри помінялися базами.
Об'єднання театрів відбувається в 1948 році, і акторський склад будується на базі артистів Охтирського театру і частини колективу театру Франка. Звання академічного Тернопільський обласний український драматичний театр був удостоєний в 2000 році. Сьогодні в цьому палаці культури працює 140 осіб - це 50 драматичних акторів, 18 артистів оркестру, а також керівники цеху і художньо-керівний склад.

Джерело

Как добраться к точке: 
Тернопіль, пл. Театральна
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry