Свято-Миколаївська церква у с. Куцеволівка

Portret użytkownika dombrovskii_a
  • Теги:
    • Православный храм,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +8 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaObwód kirowohradzkiКуцеволівка
Opis

 

У духовному житті села Куцеволівка, що на Онуфріївщині, минулої середи сталася значна подія. Вперше —  від часів воєнного лихоліття, коли спочатку був пошкоджений, а пізніше — і зовсім зруйнований православний храм, над селом піднявся церковний купол, увінчаний животворящим хрестом.
Раніше Куцеволівка мала міцні духовні та православні традиції. За словами керівника громади Миколи Коваленка, тут в свій час на місці сучасної школи навіть функціонувало дворічне училище з духовно-мистецьким нахилом, першим директором якої був депутат Державної Думи Росін. Тут навчали псаломщиків, іконописців та інших церковних служителів. На сьогодні ж Свято-Миколаївська церква міститься у старезному, майже сторічному приміщенні колишньої швейної майстерні. Хоч настоятель храму отець Федір та небагаточисельні прихожани й відремонтували своїми силами приміщення, та воно руйнується просто на очах.
Минулого ж року на Святого Миколая Куцеволівська громада одержала подарунок від власників місцевого підприємства “ВІП Сервіс 7”  — їй було безкоштовно передано у власність двоповерхове приміщення колишньої колгоспної контори для реконструкції під православний храм.
І от днями першим кроком до його облаштування стало підняття на верхівку приміщення невід’ємної частини всіх культових споруд — купола з хрестом. Золотавого красеня вагою понад 300 кг і висотою майже 6 метрів виготовили в Дніпропетровську. Всередині купола — металева основа, сам він виготовлений із нержавіючої сталі, а ззовні методом напилення покритий нітритом титану.
Щоб підняти купол на 17-метрове приміщення та встановити хрест, знадобився потужний підйомний кран та майже півгодини часу.
Всі організаційні роботи та фінансові витрати по встановленню купола взяв на себе директор СТОВ “Агрофірма “Еліта-Придніпров’я” Володимир Стрижак.
Володимир Григорович Стрижак надає постійну підтримку громаді у вирішенні різних питань — і дитсадок, і школа, і медамбулаторія не залишаються поза його увагою як депутата сільської ради та як патріота свого села.
А ідея встановлення купола виникла чотири місяці тому.
— На свято рівноапостольного князя Володимира отець Федір запросив до церкви багатьох жителів громади, — згадує Володимир Григорович. — Привітав і мене з днем Ангела та подарував іконку. Виникло бажання допомогти цій людині, яка дбає про відродження духовності в селі. Тим більше, що засновник “Еліти-Придніпров’я” — Степан Михайленко — уродженець нашого краю, завжди підтримує всі починання на благо села.
— Звісно, обговорювалось питання  будівництва нової церкви. Але ця справа — через значні фінансові затрати може дуже затягнутись в часі, — додає  Стрижак. —  І чому не скористатись таким подарунком як приміщення колишньої контори? Це — капітальна споруда, яка має ошатний вигляд. До того ж, побудована руками наших односельців. Тривалий час слугувала виробничим потребам, тепер матиме духовне призначення. Тож праця тих людей, які зводили це приміщення, продовжуватиме приносити користь людям.  Воно не перетвориться на пустку.
Отець Федір радіє, що площа майбутнього храму дозволяє розмістити тут і недільну школу, і трапезну, і церковну бібліотеку. Словом, є можливість створити духовний осередок в селі. І не тільки тому, що Куцеволівка — найбільш чисельна серед сільських населених пунктів району, а й тому, що тут дійсно дуже давні християнські традиції.
Проектуванням купола, його виготовленням та монтажем займався майстер Богдан Кухар. Нині він — житель Дніпропетровська, родом же — із Західної України. В минулому — тривалий час пропрацював в системі МВС. А після виходу на пенсію, ось вже протягом 15 років, виготовляє куполи, будує церкви. До речі, нині одна з його бригад працює на зведенні храму в Солоніках.
На запитання скільки куполів вже встановив, точну відповідь не зміг дати.
— Та вже, мабуть, до семисот доходить, — вголос прикидає Богдан. — Коли тільки починав, сам собі пообіцяв — сто куполів встановлю — відвідаю святі місця. Так і вийшло. А взагалі — минули часи руйнувати храми, прийдешнім поколінням — їх будувати...
Сільський голова Микола Коваленко зазначає:
— Якщо благу справу продовжать людські благодіяння, то поступово приміщення колишньої контори змінить свій вигляд,  наповниться святим духом та вірою, і багато людей доброї волі знайдуть собі в ньому віддушину та тихе місце для молитви.
Саме з цією метою і будуються храми.

 

джерело тексту pravdorub.kr.ua


Raporty
Portret użytkownika Alimvovan
1 Zdjęcia
Alimvovan
Portret użytkownika butilkavodi
1 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry