Пам’ятна дошка про зустріч А. Міцкевича та П. Гулака-Артемовського в 1825 роцi у м. Харковi

Portret użytkownika Tan-Tol
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Wybitne osobistości,
    • Pomniki

Ocena: +18 / 4 uczestnicy / 2 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCharkowski obwódХАРКІВ
Opis

Джерело 1, Джерело 2

Пам’ятна дошка відкрита у грудні 1998 рока на фасаді будинку колишнього університету по вул. Університетській,16 ( нині Інженерно-педагогічна академія ). Тут відбулася зустріч славних синів народів України і Польщі.

На бронзовій дошці - портрети Адама Міцкевича та Петра Гулака-Артемовського і викарбовані українською та польською мовами слова:
“В пам’ять зустрічі у грудні 1825 року у Харкові”.

Автор меморіальної дошки - харківський скульптор Фелікс Бетліємський. Кошти на її виготовлення виділило Міністерство культури Республіки Польщі.

Коли дошка була нова вона виглядала так:

     Джерело 1

Видатний польський поет Адам Міцкевич бував у нашому місті, відвідуючи свого брата Олександра, який працював в Харківському університеті професором римського права.

12 листопада 1825 Міцкевич виїхав з Одеси до Москви і майже на місяць зупинився в Харкові.
Він відвідує своїх друзів - професора Ігната Даниловича і викладача Івана Криницького. За їх наполяганням відбувся огляд харківського університету, одного з перших університетів Російської імперії.

В цей час Петро Петрович Гулак-Артемовський викладав в Харківському університеті польську мову, історію, географію, статистику, очолював кафедру російської історії, був деканом словесного факультету, а у 1841 - 1849 роках ректором університету.

На квартирі Даниловича і в університеті відбулися зустрічі Міцкевича та українського діяча науки і культури, письменника Гулака-Артемовського. Розмова йшла про літературу, мистецтво, звільнення Польщі.

   Петро Гулак-Артемовський  Джерело           Адам Міцкевич Джерело

Поет, зачарований містом, назвав Харків істинною столицею Малоросії. Гулак-Артемовський на польському подякував гостю, а через кілька тижнів їм був здійснений переклад поеми Міцкевича «Твардовський» на українську та російську мови. Так починалася дружба двох талановитих людей.
Міцкевич виїхав до Москви. Ще кілька разів він буде відвідувати Харків, зустрічатися з харківськими діячами культури, викладачами, студентами.

Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
1 Zdjęcia
dombrovskii_a
Portret użytkownika voky89
1 Zdjęcia
voky89
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika butilkavodi
1 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry