Iсторико-краєзнавчий музей в смт. Золочiв

Portret użytkownika Tan-Tol
  • Теги:
    • Музей,
    • Infrastruktura

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCharkowski obwódЗолочів
Opis

Джерело 1, Джерело 2

В центрі селища Золочiв розташоване приміщення Золочівського районного Будинку культури Харківської області, в якому і знаходиться Золочівський історико – краєзнавчий музей. Двері його гостинно відкриті для численних відвідувачів.

Витоки музею йдуть ще з 1977 року, коли ентузіасти селища почали збирати матеріали і експонати для відтворення історії Золочівщини. Музей відкрився у 1977 році під час святкування 300-ї річниці з дня заснування смт. Золочів.
Спочатку це був музей на громадських засадах. Згодом ініціатива засновників знайшла гідне продовження у відповідних рішеннях Харківської обласної та Золочівської районної рад про створення краєзнавчого музею, виділенню йому приміщення в центрі селища та відповідного фінансування. З 1996 року музей отримав статус комунального закладу.

Музейна колекція нараховує більше 8 тисяч предметів, серед яких: археологічні, природничі і письмово-друковані предмети, нумізматика, цінні рідкісні фотографії, етнографія та меморіальні речі. Усі ці речі характеризують матеріальну і духовну спадщину народу, який проживає на території регіону.

Джерело фотографiї.


Сьогодні в постійно діючій експозиції музею кожен куточок присвячено певному періоду історії краю та його відомих мешканців. Природнича колекція складається із зразків корисних копалин, флори та фауни регіону. Археологічна експозиція має місцеві знахідки, що знайдені на території Золочівського району. Етнографічний матеріал розповідає про життя та побут селян кінця ХІХ – початку ХХ століття. Тут представлені зразки українського вбрання та речі побутового вжитку. Фотодокументальні музейні предмети дають можливість відстежити історію розвитку селища.

   Джерело фотографiї.

    Джерело фотографiї.

В експозиції музею: «Золочів у роки Великої Вітчизняної війни», «Наш край у довоєнні та повоєнні роки», «Не підлягає забуттю» (присвячена воїнам-інтернаціоналістам та ліквідаторам Чорнобильської АЕС), «Видатні люди Золочівщини». Розробляється зал «Золочів у роки незалежності».

Експозиція залу «Золочів у роки Великої Вітчизняної війни» розповідає про страшний період німецької окупації. Тут представлені газети тих років, фотографії  учасників Великої Вітчизняної війни, медалі, документи. Особливе місце займають експонати, що розповідають про звільнення селища. Тут представлена схема звільнення Золочівського району від німецько-фашистських загарбників.

    Джерело фотографiї.



Багато чого пережила ця земля: і війни, і голод, і революцію… Але годувала, піднімала, випускала зі свого гнізда дітей, які розліталися по світу, по-доброму згадуючи свою рідну домівку – маленьку батьківщину. Особлива гордість краю – просвітитель і філософ Г.С. Сковорода, винахідник першого кіноапарату в кінці XIX ст. Й.А. Тимченко, заслужений артист Російської Федерації Д.І. Ільченко, видатний хімік Д.І. Хрущов, заслужений журналіст України В.П. Хворост, чемпіон світу по боксу без правил І. Вовчанчин, Герой Російської Федерації льотчик-космонавт Ю.І. Онуфрієнко, Заслужений артист України А.П. Воронін.

Загальновідомо: на людину лягає тягар часу, епохи. Але цей процес має і зворотню силу. Люди творять епоху. І, значною мірою, громадську думку, духовне середовище формують письменники. У с. Олександрівка Золочівського району народився відомий український письменник і журналіст П.Ф. Автомонов. Великий здобуток музею – це подаровані матеріали людиною незвичайної долі Іраїдою Дмитрівною Кривич. Це донька відомого українського письменника, борця за незалежну Україну Миколи Хвильового.

Особливу роль у скарбниці Золочівського історико-краєзнавчого музею займає колекція документів 1886 – 1917 років.

До послуг відвідувачів – оглядові та тематичні екскурсії, а для учнів проходять пізнавальні уроки. Проводиться активна лекцiйна робота в учнівських аудиторіях.

Стiни будови прикрашенi мозаїкою.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати краєзнавчий музей і перегорнути сторінки історії Золочівщини.  

Как добраться к точке: 
Адреса: смт. Золочiв, вул. Правди, 1. Директор – Литвинюк Олена Володимирiвна. Головний зберiгач – Бакшеєва Марина Анатолiївна. Тел. 0264-5-04-60. З 9.00 до 18.00, без перерви. Вихiднi: субота, недiля. Вiдвiдування – безкоштовно.
Raporty
Portret użytkownika butilkavodi
2 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry