Гошівський монастир в с. Гошів

Portret użytkownika dombrovskii_a
  • Теги:
    • Kultowe zabudowania,
    • Монастырь

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaIwanofrankiwski obwódГошів
Opis

Гошівський монастир в с. Гошів

Перша історична згадка про Гошівський монастир датується 1509 роком. Спочатку Гошівський чоловічий монастир знаходився в урочищі "Червоний Ділок", але в XVII столітті його знищили (спалили) татари, і заново його відбудували на Ясній горі, де він знаходиться і сьогодні. 

В 1835-42 роках розібрали дерев'яні споруди монастиря і спорудили кам'яні. 1842 року було завершено будівництво церкви Преображення Господнього, котра збереглася до наших днів. Розквіт монастиря випав на часи митрополита Андрія Шептицького. 

До Першої світової війни Гошівський монастир вважали одним з самих духовних центрів всієї Галичини. Але почанаючи з 1939 рокупочалося переслідування греко-католицьких ченців і були спроби закрити монастир. 1950 року монастир було повністю ліквідувано.
У приміщеннях спочатку знаходився дитячий будинок, потім армійський склад, а згодом база відпочинку. 

Починаючи з 1990-х рокув монастир був відновлений. Завдяки пожертвам мирян були відновлені монастирське приміщення і церква. 
Німецьким реставраторам вдалося відновити 5 великих полотен XVIII стліття і створити 15 нових картин. 
Електронні дзвони Гошівського монастиря - єдині в Україні. Головною святинею є- чудотворна ікона Гошівської Божої Матері (XVIII століття; копія Ченстоховської ікони), котру ще називають "Царицею Карпат". Ікона була коронованою в 2009 році. Папою Римським Бенедиктом. 

джерело

 

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry