Церква святої мучениці Людмили в Матвіївці

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Церковь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaZaporoski obwódМатвіївка (Вільнянський р-н)
Opis

Церква на ім’я святої мучениці Людмили, княгині чеської знаходиться в Матвіївці Запорізької області на вул. Леніна, 140 А. Місцеві жителі розповідають, що раніш там була музична школа, біля якої стояли бюсти Леніна та Сталіна. Настоятель – протоіерей В’ячеслав Гончаренко.
Свята Людмила Чеська (855 або 860 - 15 вересня 921) - чеська княгиня, дружина князя  Боривоя I, бабуся  святого Вацлава, християнська мучениця, що вшановується як  католиками, так і  православними.
Людмила разом із своїм чоловіком Боривоєм прийняли християнство приблизно в 871. Їхні зусилля навернути до християнства чехів зустрілися з опором. Повстання язичників вдалося придушити за допомогою князя   Святополка.
Людмила взяла на себе виховання свого внука Вацлава, в майбутньому одного з найславетніших чеських князів. Мати  юного князя, Драгомира, боялася впливу Людмили на нього, а тому організувала змову з метою вбивства Людмили. Людмилу задушили власним шарфом. Її поховали спочатку в Тетіні, але приблизно в 1100 році останки княгині перенесли в собор святого Георгія в  Празі.
Після смерті Людмилу канонізували, і вона стала вважатися святою покровительницею Чехії. Її пам'ять вшановується  16 вересня.

Джерело тексту

Джерело ікони св. Людмили

 

Как добраться к точке: 
Запорізька обл. Матвієвка, вул. Леніна, 140 А
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry