Кам'яні Гриби Іванової Балки

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Скала,
    • Балка,
    • Przyrodnicze obiekty

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaДружне
Opis

Ця «популяція» «кам’яних грибів» знаходиться у верхів’ях р.Малий Салгір на північно-західному схилі Довгоруківської яйли в Івановій Балці. Походження цих грибів пов’язане з різним ступенем піддатливості порід різної щільності руйнівній силі природи.

Кам’яні гриби в долині р.Сотера є певним геологічним унікумом, де ніжки грибів складають щільні землисті маси з каменистими включеннями, а капелюшок – великі плити конгломератів товщиною до одного метру. На відмінок від них, кам’яні гриби в Івановій Балці – це вапнякові утворення. Їхні ніжки складаються з менш міцної породи, яка рік за роком вимивалася зі схилу під час дощів і сходження снігу. А от більш міцний вапняковий капелюшок грибу слугував своєрідною парасолькою, що захищала розташовані нижче шари. Це і стало головною причиною появи ось такої «грибної» форми.

У геологічній науці це надзвичайне явище природи називається скелі-останці. У вапняках нерідко утворюються різні фігури-останці – «сфінкси», стовпи, башти, але кам’яні красені гриби, що стоять прямо на стежці у лісі – явище унікальне.

Сімейство кам’яних «опеньок» у долині р.Сотера під Алуштою виросло з природно зцементованої глини і щебеню, породи крихкої й недовговічної. Кам’яні «боровики» Іванової Балки, що утворені щільними й міцними вапняками – зовсім інше. Стоятимуть вони дуже довго.

Джерела1) 2)  .

Как добраться к точке: 
Автобусом до с.Дружне (або до с.Добре чи с.Зарічне на трасі Сімферополь-Алушта), далі – пішки.
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry