Канівський історичний музей

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Музей,
    • Infrastruktura

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzerkaski obwódКанів
Opis

"Канів від давнини до сучасності" — історичний музей міста Канева створений у січні 1991 року як філія Черкаського обласного краєзнавчого музею. З травня 2008 року музей увійшов до складу Шевченківського Національного Заповідника на правах відділу.

У фондах музею зберігається близько 7 тисяч експонатів. В основному, це матеріали розкопок, що проводилися на території Канівщини в різні роки. У фондах музею зберігається величезна колекція керамічних виробів, починаючи з нового кам'яного віку (VI — IV тисяч років до н. е.) і закінчуючи гончарним посудом XX століття, серед яких:

- унікальна колекція клейм на денцях гончарного посуду періоду Давньоруської держави та колекція столового і кухонного посуду трипільської культури (IV—III тисяч років до н. е.);

- крем'яні та кістяні знаряддя праці періоду палеоліту, трипільської культури, бронзового віку;

- залізні та бронзові вироби скіфського часу

та Давньоруської держави, 


бронзові, мідні, срібні та скляні прикраси різних епох тощо.


На особливу увагу заслуговують срібні та бронзова фібули-застібки зарубинецької культури (ІІ ст. до н. е. — І ст. н. е.).

У травні 2003 року до Шевченківських свят в історичному музеї було відкрито нову постійно-діючу експозицію, яка знайомить з історією Канівщини від палеоліту до Давньоруської держави. У вересні цього ж року до 925-ї річниці з дня заснування Канева в музеї було змонтовано постійну виставку «Старожитності Канівщини», на якій представлено побутові речі, фото, документи, етнографічний матеріал XIX — початку XX століть.

Нажаль, музей дуже погано фінансується, про що свідчать його обшарпані стіни і стелі, прогнила наскрізь підлога і пліснява, яка наступає на його стіни. А ще, як розповіла нам співробітниця музею, десь вісім років тому (здається, під час новорічних свят) музей було пограбовано, але злодіїв до цього часу не знайдено. Унікальні і дуже цінні експонати у гарному стані, такі як черепи мамонтів, шерстистих носорогів, вимерлих бізонів, а також зразки трипільського посуду, вірогідно, зараз знаходяться за межами України в приватних колекціях і для Канева втрачені назавжди. Вражає те, що в музеї на той час не було навіть сигналізації (про сторожа взагалі не йдеться, бо це ж неприпустимі витрати для музею), що й уможливило скоєння цього зухвалого злочину.

Незважаючи на все це, всім хто приїздить до Канева раджу виділити годину-півтори на відвідування цього музею, і не тільки заради його підтримки, бо музей хоч і невеликий, але дуже цікавий, тут є на що подивитись.

Ще рекомендую завчасно домовитись про екскурсійний супровід – не пошкодуєте, бо працівники музею самі збирали всі ці колекції і безпосередньо приймали участь у розкопках.

Контактна інформація:

Канівський історичний музей ("Канів від давнини до сучасності")

вул. Героїв Небесної Сотні, 15, тел. +380 (4736) 3-23-41

Режим роботи: 8.00 - 17.00 (Вт - Нд), понеділок – вихідний

Квиток – 10 грн

Вартість екскурсії по експозиції музею для групи відвідувачів (до 20 осіб) - 60 грн

Фото- і відеозйомка – 20 грн

Джерело 1

Джерело 2

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry