Церква на честь святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) на хуторі Буда

Аватар пользователя Vikont
  • Теги:
    • Культовые сооружения ,
    • Церковь

Оценка: +20 / 5 участников / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧеркасская областьБуда
Описание

23 червня 2012 року Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет — предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату - освятив храм, що зводиться у козацькому краю, в центрі Холодного Яру, на хуторі Буда, неподалік від тисячолітнього дуба Максима Залізняка на честь святого праведного Петра Калнишевського, угодника Божого, останнього кошового отамана Запорозької Січі.

Все життя – і тоді, коли був простим козаком, і тоді коли встановив своєрідний рекорд по часу перебування на виборній посаді кошового Січі, Калнишевський був грозою ворогів Христової віри. Але проти єдиновірців з Московщини, коли ті на початку червня 1775 року обступили військом Запорозьку Січ, сивочубий кошовий не захотів підняти зброю…

Загарбники не оцінили козацьке благородство. За царським велінням Січ було зруйновано: грабуючи припаси, казну й архіви, не пощадили і козацьку церкву. Самого ж кошового указом цариці Катерини заслано було до Соловецького монастиря, де він пробув від 1776 по 1803 рік: 25 років в’язнем без права переписки і спілкування з людьми - у тісному кам’яному мішку монастирського каземату, а ще два роки – ченцем, добровільно відмовившись від мирського життя після «височайшого помилування». Весь час ув’язнення він ревно молився Богові – двічі на рік відвідуючи під конвоєм монастирську церкву, а решту днів – у своїй похмурій камері. Кошовому щоденно виділявся 1 карбованець «порційних грошей». Ретельно відкладаючи їх, він придбав для монастиря коштовно оздоблене Євангеліє за 2435 карбованців. Козак, який послужив Вірі спочатку шаблею й булавою, а потім – молитвами ченця, помер на 113 році життя і похований на монастирській землі холодного острова посеред Білого моря – такого далекого від козацького острова Хортиця на Дніпрі…

2008 року, у 1020-у річницю Хрещення Київської Русі-України Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату благословив приєднати праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) до лику святих, а також благословив будівництво храмів на його честь.

Невдовзі «Вільне козацтво Холодного Яру» виступило з ініціативою побудови першої в Україні церкви Петра Калнишевського у самому серці Холодного Яру. 14 червня 2009 року Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан освятив хрест та місце під побудову цього храму. Високопреосвященнішому  архиєрею співслужило духовенство Чигиринського благочіння.

Посилання на текст.

Отчёты
Аватар пользователя vv
4 Фото
vv
Аватар пользователя VoloksboR
2 Фото
VoloksboR
Аватар пользователя Декабрь
1 Фото
Декабрь
Аватар пользователя valka1000
1 Фото
valka1000
Аватар пользователя prokhozhijj
1 Фото
prokhozhijj
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу