Пам'ятник Юрію Горліс-Горському в с.Мельники.

Аватар пользователя Vikont
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Памятники

Оценка: +20 / 5 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧеркасская областьМельники
Описание

9 жовтня 2010 в селі Мельники Чигиринського району Черкаської області відкрито пам'ятник Юрію Горлісу-Горському.Пам'ятник збудовано за ініціативою і за кошти благодійника Володимира Сапи. Пам'ятник став шостим монументом борцям за Самостійну Україну в Мельниках.

Автор пам'ятника Віктор Крючков.

Пам'ятник має вигляд розгорнутої книжки з вирізьбленим портретом автора. Нижче — напис: "Юрій Горліс-Горський (Городянин-Лісовський), старшина Армії УНР, автор роману «Холодний Яр». Ще нижче — козацька шабля і гілочка калини. На окремому камені напис: «Холодний Яр живий, він знає, хто свій, а хто ворог». Це одна з цитат роману, який виховав у Галичині десятки й сотні тисяч діяльних романтиків.

Пам'ятник споруджено в центрі села, поруч з монументом Холодноярським героям, на місці, де колись стояла церква Святої Покрови, де не раз бував Юрій разом з побратимами — старшинами та козаками полку гайдамаків Холодного Яру.

Завдяки цій людині до нас дійшли подробиці часів існування Холодноярської республіки.

 

Юрій Горліс-Горський — творчий псевдонім Юрія Юрійовича Городянина-Лісовського (14 січня 1898, с. Демидівка на Полтавщині — 27 вересня 1946, Ауґсбурґ, ФРН) — український військовий і громадський діяч, письменник, старшина Армії УНР.

Юрій Городянин-Лісовський — учасник Першої світової війни. В роки Національної революції — хорунжий Богданівського полку Запорізької дивізії Армії УНР, до якої вступив у віці 20 років.

На початку лютого 1920 р., коли Запорізька дивізія перебувала в околицях Холодного Яру, Юрій занедужав і змушений був лишитися на лікування в Мотриному монастирі, де в той час розміщувався штаб полку гайдамаків Холодного Яру. Підлікувавшись, хотів був уже наздоганяти свою частину, та холодноярці, яким бракувало старшин воєнного часу, переконали його, що він тут не менш потрібний Батьківщині. Під псевдонімом Залізняк його призначили осавулом 1-го (основного) куреня полку гайдамаків Холодного Яру, тобто Юрій став одним з найближчих помічників курінного Івана Петренка та Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки.

</p>

1935 року у Львові виходять друком книжки «У ворожому таборі» та перша частина роману «Холодний Яр».

Друга частина «Холодного Яру» побачила світ 1937 року. Книжка мала у Галичині величезний успіх, особливо серед молоді. У переповнених залах «Просвіти» проводилися колективні читання.

У 1994 році «Холодний Яр» нарешті було видано в Самостійній Україні, за яку і боролись герої цього документального роману.

У 2012 році побачила світ книга Юрія Горліса-Горського «Ми ще повернемось!» (упорядник книги Роман Коваль).

Посилання на текст 1, Посилання на текст 2.

Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя VoloksboR
1 Фото
VoloksboR
Аватар пользователя Декабрь
1 Фото
Декабрь
Аватар пользователя dombrovskii_a
1 Фото
dombrovskii_a
Аватар пользователя valka1000
1 Фото
valka1000
4
Ваша оценка: Нет Средняя: 4 (1 голос)

Вернуться к началу