Пам'ятник Івану Підкові в м.Канів

Аватар пользователя Vikont
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Памятники

Оценка: +8 / 2 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧеркасская областьКанів
Описание

Канів – козацька святиня. У Канівському монастирі, що стояв під Чернечою горою, доживали віку літні запорожці. Як свідчать Козацькі літописи, в 1578 році козаки, виконуючи заповіт, привезли у Канівський монастир і тут поховали страченого гетьмана Івана Підкову, прозваного в народі Серпягою.

Іван Підкова – козацький отаман і господар Молдови. За підписом під єдиним збереженим у польському альбомі початку XVII ст. портретом Підкови, він „був таким сильним, що не лише ламав підкови, а й таляри, а коли увіткнув таляр у дерев’яну стіну, то його треба було вирубувати”. Разом з отаманом Яковом Шахом Підкова на прохання молдовських бояр пішов на Молдову і 29 грудня 1577 року здобув Ясси. Підкову було проголошено господарем, але згодом турецько-волоська армія змусила козаків залишити Молдову і повернутися в Україну. На вимогу турецького султана король Польщі Стефан Баторій наказав стратити козацького ватажка. Йому було стято голову у Львові на площі Ринок 16 червня 1578 року. 

20 травня в Каневі на вулиці Монастирок відкрито пам'ятник козацькому отаману Івану Підкові. Меморіальний знак славетному гетьману Івану Підкові та в його образі – всім українським козакам-лицарям, які знайшли, як і пізніше Шевченко, вічний спочинок на Чернечій горі, є гармонійним прологом до відтворення Козацької церкви Покрова Пресвятої Богородиці, збудованої у 1701–1702 роках з ініціативи гетьмана Івана Мазепи та Переяславського єпископа Захаревича козаками-ченцями в урочищі Монастирок під Чернечою горою. Церква була невіддільною частиною стародавнього Канівського монастиря, в якому поховані славетні українські гетьмани Іван Підкова, Яків Шах, Самійло Кішка...

Пам'ятник у Каневі став третім пам'ятником І. Підкові в Україні. Досі їх було два: у Львові та в Черкасах. Авторами канівського проекту виступили львівські митці: скульптор Петро Кулик, архітектори Володимир Блюсюк, Костянтин Малярчук та канівський архітектор Ігор Ренькас. Продюсером проекту став голова благодійного фонду «Українська родина» Євген Козак. 

Посилання на текст 1, посилання на текст 2.

Отчёты
Аватар пользователя VoloksboR
5 Фото
VoloksboR
Аватар пользователя prokhozhijj
5 Фото
prokhozhijj
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу