Комплекс святилища-обсерваторії на пагорбі Брагарня біля Совутиної скелі (о. Хортиця)

Аватар пользователя dombrovskii_a
  • Теги:
    • Культовые сооружения ,
    • Святилище

Оценка: +24 / 5 участников / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЗапорожская областьЗАПОРІЖЖЯ (Олександрівськ)
Описание

Комплекс святилища-обсерваторії на пагорбі Брагарня біля Совутиної скелі (о. Хортиця)

В межах м. Запоріжжя і на о. Хортиця археологічними розкопками виявлено кілька об'єктів астрономічного призначення, що, ймовірно, були елементами цієї системи. Так, на лівому березі Дніпра при будівництві Дніпрогесу та шостого селища в кінці 20-х років минулого століття було розкопано два святилища, які тоді ж були й зруйновані.
В північно-східній частині о. Хортиця на території Національного заповідника "Хортиця" в 1992–2000 р. археологом М.Остапенком відкрито чотири святилища арійської доби, або ж за термінологією археологів – епохи бронзи. Найбільше з них – комплекс святилища-обсерваторії – розташоване на пагорбі Брагарня біля Совутиної скелі. Його астрономічне призначення не викликає жодних сумнівів.

джерело фото
Святилище складається з двох частин. Центр першої частини – круглий майданчик діаметром 2 м викладений плоскими брилами граніту. З двох боків майданчика стоять дві антропоморфні стели. Простір навколо центрального майданчика оточений кільцем діаметром 12 м. Кільце викладене брилами граніту і має розрив з північно-східного боку, який править за вхід. З південно-західного боку на кільці розміщується ще один круглий майданчик діаметром 3 м, викладений плоскими брилами граніту. Навколо цього майданчика встановлено п'ять стел. Одна з них – гранітний брус, прямокутний в перетині, має зверху заглиблення, своєрідний візир. Під каменями цього майданчика в спеціальних ямах ставились ритуальні посудини-курильниці, горщики та ін. При ритуалах використовувалась жорства зеленого кольору та вохра. Друга частина святилища представляє собою два малих кільця, які між собою перетинаються. Вони розташовані від великого кільця за 10 м. Можливо обидві частини святилища колись були з'єднані між собою коридором з гранітних брил.

В межах святилища, користуючись методами археоастрономії, можна виділити характерні напрямки: на точки сходу і заходу Сонця в дні літнього і зимового сонцестоянь, "низького" і "високого" Місяця тощо. Головним же є напрям на схід Сонця в день літнього сонцестояння: від центру через вхід і на центр одного з малих кілець. Азимут його дорівнює 51°38' в 2000 р. до н.е. і 52°43' в 2000 р. н.е. В святилищі знайдено горщик з календарним візерунком.
Конструкція святилища узгоджується з уявленнями аріїв про відповідальність їхніх Богів за ті чи інші сторони світу, тобто за відповідні частини річного кола. Це видно з арійських міфів та епосу, донесених до наших часів індійськими брахманами від тих брахманів, що понад 3500 років тому супроводжували представників п'яти народів, що переселились з нашої землі до північної Індії. Рік починався з головного арійського Бога – Індри, охоронця сходу, а схід – це весняне рівнодення. З цього моменту Сонце по горизонту зміщується на північ, іде "шляхом Богів" до "величі Богів". За північ відповідає Рудра. Це Стрілець, а Стрілець в арійській символіці пов'язаний з північчю і зенітом. Північ – це країна Богів. Сонце в літнє сонцестояння досягає своєї міці. Воно сходить на північному-сході, за який відповідає Сома, Бог священного напою, який вживають Боги.

Сома уособлює Місяць і езотеричні знання і є також володарем рослинного світу. Заходить Сонце на північному-заході, за який відповідає Бог вітру Ваю. Після цього послаблене Сонце рушає на південь і, проминувши осіннє рівнодення, іде "шляхом Предків" до "величі Предків". В день осіннього рівнодення Сонце заходить на заході, охоронцем якого є Бог світових вод Варуна. В день зимового сонцестояння Сонце найближче до країни предків, яка знаходиться на півдні, а охоронцем півдня є Бог мертвих Яма. Сонце сходить на південному-сході, краї Сур'ї, Бога Сонця, і заходить на південному-заході, краї Бога вогню Агні.
В день літнього сонцестояння Сур'я з'являвся у відповідній точці горизонту і це фіксувалось астрономами-брахманами. Через відкритий вхід Сур'я входив до святилища, яке виступало одночасно і як дім, і як Всесвіт. Це було сигналом для початку свята юного буяння природи і людей.

За конструкцією перша частина святилища подібна до обсерваторії Стоунгендж-II. Загалом, на Британських островах збереглась велика кількість подібних об'єктів, наприклад, кам'яних кілець.
Час безперервного активного функціонування цього святилища-обсерваторії на о. Хортиці: середина III – початок I тис. до н.е. Тоді поблизу було укріплене поселення на о. Мала Хортиця, на сучасній його частині – о. Байди. Численні поселення були на о. Хортиця, а також на лівому і правому берегах Дніпра.

джерело тексту

 

Отчёты
Аватар пользователя Great_PAVEL
6 Фото
Great_PAVEL
Аватар пользователя SLA
1 Фото
SLA
Аватар пользователя Granit
1 Фото
Granit
Аватар пользователя vv
2 Фото
vv
Аватар пользователя Voliansky
1 Фото
Voliansky
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу