Луганський обласний художній музей

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Музей,
    • Инфраструктура

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛуганская областьЛуганськ
Описание

Першим мистецьким музеєм на луганській землі став відкритий у січні 1920 р. в Полтавському провулку м. Луганська Музей живописної культури. Його колекція налічувала близько 800 творів образотворчого і декоративного мистецтва від античних часів до початку XX ст. У 20-30-х роках перша на Луганщині колекція художніх цінностей зазнала ряд трансформацій: від Музею живописної культури до Соціального і від нього - до музею краєзнавчого. У роки окупації міста фашистськими загарбниками (1942-1943) більшу її частину було втрачено. У липні 1944 р. облвиконкомом прийнято постанову про відкриття (відродження) у Ворошиловграді (місто Луганськ було перейменоване у Ворошиловград двічі: з 1935 р. по 1958 р. і з 1970 р.; з 1990р. - знову Луганськ) музею образотворчого мистецтва. Але довгий час він не мав постійного приміщення. Таке приміщення по вул. Поштовій, д. З музей отримав у 1949 р. У 1951 р. відкрито першу експозицію, у 1963 р. розгорнуто нову експозицію після реконструкції.
Основу колекції відродженого музею склали твори відомих художників України, Росії, Західної Європи XVI-XIX ст., передані провідними київськими музеями, та 22 експонати із колишнього Музею живописної культури. Сьогодні колекція налічує близько 9 тис. експонатів.
Серед кращих полотен доби італійського Відродження слід відзначити "Мадонну з Христом та Іоанном Хрестителем" Моретто да Брешіа, "Портрет юнака у береті" венеціанського художника XVI ст. Характерним прикладом мистецтва Північного Відродження є композиція за біблійним сюжетом невідомого нідерландського майстра XVI ст. "Мойсей, який викрешує воду із скелі".
Мистецтво ХVІІ-ХVІІІ ст. представлене в колекції найповніше: "Оплакування Христа" Ф.Тревізані, "Алегорія Поміркованості" С.Конка репрезентують живопис Італії тих часів, "Портрет імператора Леопольда І" Ф. де Нева - Фландрії, "Портрет дами з дівчинкою" А.Ханнемана - Голландії. Доповнює багатогранну характеристику художнього життя Європи збірка живопису і скульптури Франції. Серед експонатів – "Жіночий портрет" Ж.Б.Грьоза, роботи "малих романтиків": Вершник" О.Верне, "Морський краєвид" Е.Ізабе, скульптурні компо­зиції А.Карр'є-Беллеза "Алегорія "Осінь", "Літо" та ін.
Експозицію російського мистецтва XVIII - початку XX ст. прикрашають полотна С.Щедріна, І.Айвазовського, О.Саврасова, І.Шишкіна, Л.Лагоріо, А.Мещерського, В.Полєнова, В.Маковського, М.Ге, В.Верещагіна, М.Богданова-Бєльського. Особливу увагу глядачів привертають твори В.Тропініна ("Портрет П.І.Сорокоумовського"), В.Пе­рова ("Прочанин"), М.Нестерова ("Соловки") та ін.
До творів європейського рівня мистецтвознавці відносять полотна таких майстрів українського пейзажного живопису XIX - початку XX ст., як В.Орловський ("Жаркий полудень в південній садибі"), К.Крижицький ("Морозний день"), С.Світославський ("Корови"), В.Зарубін ("Танок на Дніпрі"), та портрета - М.Бодаревський ("Портрет І.М.Терещенка"), М.Кузнецов ("Портрет Кефала"), М.Пимоненко ("Жіночий портрет"), О.Мурашка ("Портрет Г.П. Шлейфера"). Значне місце у колекції українського мистецтва посідають твори С.Васильківського, М.Беркоса, П.Левченка, Н.Онацького.
Колекція української вишивки, ткацтва, кераміки, різьби по дереву, декоративного розпису найбільша за обсягом се­ред творів декоративного мистецтва у музейному зібранні. Основу збірки українського народного мистецтва заклали твори всесвітньо відомих майстрів Г.Василащук, П.Власенко, Д.Головка, О.Желєзняка, С.Нечипоренка, М.Примаченко, В.Свиди, Г.Шарай.
У Галереї мистецтв музею зберігається понад 2 тис. творів митців Луганщини. Серед них роботи скульпторів, народних художників України Г.Слєпцова, Є.Чумака, І.Чумака, заслужених діячів мистецтв В.Мухіна, М.Щербакова, заслужених художників України М.Можаєва, І.Овчаренка, В.Федченка; живописців, заслужених художників України В.Ахвледіані, І.Губського, С.Кондрашова, І.Панича, художників П.Бондаренка, М.Вольштейна, О.Фільберта, Г.Хаджинова; графічні серії О.Дудника, В.Лихоносова, С.Хаджинова, М.Шуліки.
Пріоритетним напрямом науково-дослідної та видавничої діяльності музею були і залишаються вивчення та популяризація історії художньої культури краю. Джерело.

Офіційний сайт музея: artmuseum.lg.ua

Віртуальні екскурсії.

 

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу