Пам'ятник Митрополиту Андрею Шептицькому в Тернополі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаТернопольская областьТернопіль
Описание

Роман Шептицький народився у с. Прилбичі  Львівської області. Майбутній Галицький Митрополит походив із стародавнього русинського (українського) роду графів, який у XIX столітті зазнав полонізації, а члени родини стали франкомовними римо-католиками. Шляхетний рід отримав прізвище «Шептицький» від родового маєтку — села Шептиці. При хрещенні отримав імена Роман, Александр, Марія. Його тато — граф Ян  Шептицький, мати — графиня Софія Фредро. Разом із своїми двома ( із семи) братами розпочав навчання в гімназії Св. Анни у місті Краків.  Далі розпочав військову службу, але важко захворів и чарез рік поступив у Вроцлаві на правничі студії в університеті  і в 1888 р. здобув науковий ступінь доктора права.
 У вересні 1888 р. Роман склав чернечі обіти Добромильського монастиря отців Василіян і прийняв ім'я Андрей.  У 1896  його призначили ігуменом монастиря св. Онуфрія у Львові. В 1899 імператор Франц Йосиф номінував Андрея Шептицького на єпископа, а в 1900 був номінований Галицьким митрополитом. Інтронізація відбулася 17 січня 1901 у соборі св. Юра у Львові.
Митрополит Андрей виконав величезну роботу для зміцнення УГКЦ: будувались нові храми, монастирі, відкритий університет. Він опікувався відкриттям шкіл, заповідників, курортів. Під час російської та німецької окупацій робив все можливе, в першу чергу для того щоб спасти людей, після війни  розглядалося питання про присвоєння Шептицькому звання «Праведник світу» за допомогу євреям. Помер Владика в листопаді 1944 року. Похований у підземеллі собору святого Юра. Його похорон у зайнятому радянськими військами Львові перетворився на грандіозну маніфестацію.

Джерело тексту та портрету


Памятник знаходиться біля епархії УГКЦ

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Січових стрільців
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу