Меморіальна дошка Василю Стефанику та Осипу Вітошинському в Тернополі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаТернопольская областьТернопіль
Описание

На будинку (який збудовано в 1898 році) встановлено в 1991 р. меморіальну дошку Василю Стефанику та Осипу Вітошинському. Скульптор – І. Мулярчук.
Стефаник Василь Семинович  український письменник, майстер експресіоністичної новели, громадський діяч, політик. Депутат Австрійського парламенту від Галичини. Він був новатором у літературі, творцем і неперевершеним майстром дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели. Стефаник започаткував в українській літературі експресіонізм. Твори В. Стефаника перекладено багатьма мовами світу

Джерело

Вітошинський Йосип Сильвестрович  - український хоровий диригент.
В 1864 року закінчив Львівську духовну семінарію, приватно навчався музики.
У 1862-64 роках був диригентом учнів хору Львівської духовної семінарії.
По закінченні семінарії працює в селі Зарваниця , у якому організував селянський хор, а також в Денисові — туди був 1867 року призначений священиком. З його ініціативи організована одна з перших в Західній Україні сільська читальня «Просвіти».
1884 року його зусиллями відкрито при хорі народну дворічну школу хорових диригентів, вів курс теорії музики, сольфеджіо й диригування. Крім загального хору, організував духовний оркестр, хор хлопчиків, відкрив громадський будинок. Записував українські народні пісні.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Опільського
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу