Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка (навчальний корпус №1)

Аватар пользователя dombrovskii_a
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники,
    • Здание,
    • Больше 100 лет ,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +20 / 4 участники / 2 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаПолтавская областьПолтава
Описание

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка створено 1 липня 1914 року, коли за імператорським указом у Полтаві засновано вчительський інститут. 1919 року його реорганізовано в педагогічний, у 1921 році – інститут народної освіти, у 1930 році – інститут соціального виховання, а в 1933 році – знову на педагогічний інститут, якому 28 грудня 1946 року присвоєно ім’я В.Г. Короленка.

Постановою Кабінету Міністрів України № 448 від 9 грудня 1999 року на базі Полтавського державного педагогічного інституту створено Полтавський державний педагогічний університет імені В.Г. Короленка.
Ураховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності вишу, його вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, Указом Президента України (№970 / 2009 від 25 листопада 2009 року) університету надано статус національного.
Упродовж 97 років у стінах навчального закладу підготовлено біля 50 тисяч кваліфікованих освітян різноманітних спеціальностей, серед яких видатні педагоги зі світовим ім’ям А. Макаренко, В. Сухомлинський, Г. Ващенко, історики Д. Багалій, І. Рибаков, Н. Мірза-Авакянц, філологи й етнографи М. Сумцов і В. Щепотьєв, математик В. Воропай, фізик О. Побєдоносцев, конструктор космічної техніки Ю. Кондратюк, композитор і диригент М. Верховинець, письменники О. Ковінька, Г. Майфет та інші.
Першим ректором (тоді – директором) інституту був талановитий учений і педагог О.К. Волнін. У різні роки навчальний заклад очолювали відомий учений-філолог, краєзнавець, культурний і громадський діяч В.О. Щепотьєв, доктор філософських наук, професор, академік АПН України І.А. Зязюн, доктор історичних наук, професор, академік АПН України В.О Пащенко, починаючи з 2009 року на чолі вишу – доктор філологічних наук, професор М.І. Степаненко.
Сьогодні у складі університету 7 факультетів: історичний, філології та журналістики, природничий, фізико-математичний, психолого-педагогічний, фізичного виховання, технологій і дизайну. На їх базі навчаються понад 4400 студентів денної форми, біля 3400 студентів заочної форми навчання, які здобувають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» та «магістр» із 22 напрямів підготовки та 23 спеціальностей. У 2011 році ПНПУ прийняв на перший курс 645 студентів на денну і 510 − на заочну форму навчання.

джерело тексту vnz.univ.kiev.ua

джерело фото academ.info



Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя Eduard
1 Фото
Eduard
Аватар пользователя olanko
1 Фото
olanko
Аватар пользователя Tan-Tol
5 Фото
Tan-Tol
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу