Пам'ятний знак на честь Василини П. К. в м. Черкаси

Аватар пользователя Декабрь
  • Теги:
    • Памятный знак,
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧеркасская областьЧеркаси
Описание

Пам'ятний знак на честь Василини П. К. в м. Черкаси розташований на одноіменній вулиці.

Народився 11 (23 серпня) 1899 року в селі Леськах Черкаського повіту Київської губернії (тепер Черкаського району Черкаської області) в селянській сім'ї. Після закінчення двокласного земського училища працював у куркулів по найму, потім коногоном на рудниках французького акціонерного товариства в Кривому Розі. Під час громадянської війни брав участь у боях проти денікінців.
Від 1923 року — голова комітету незаможних селян в Леськах, голова районного комітету бідноти Шевченківської округи, згодом — завідувач земельним відділком Чорнобаївського і Кам'янського райвиконкомів. Член Комуністичної партії з 1926 року. З 1936 року — директор Кам'янської МТС. У 1936 році його обрали депутатом Верховної Ради СРСР Першого скликання.
У 1938 році обраний першим секретарем Кам'янського райкому партії. З утворенням Кіровоградської області Петра Кириловича обрали членом Кіровоградського бюро обкому партії і призначили завідувачем сільським відділом. Він був делегатом історичного 18-го з'їзду ВКП(б). У 1939 році він — учасник ВДНГ, а в 1940 році був нагороджений орденом Леніна.
З липня 1941 року — керівник партизанського підпілля, секретар Кіровоградського підпільного обкому партії. В серпні 1941 року організував партизанські групи в Чигиринському, Златопільському та Кам'янському районах. У лісах Холодного Яру створив партизанський загін і став його комісаром.
Закатований гестапівцями в черкаській в'язниці в грудні 1941 року.

Джерело.

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу