Дендропарк ХНАУ, сел. Комуніст

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Природные объекты ,
    • Дендропарк

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаХарьковская областьДокучаєвське (Комуніст)
Описание

Географічне положення
Дендропарк є частиною зеленої зони навчального містечка ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Його площа становить 23,2 га. Розташований на північному сході навчального містечка. На півночі парк межує з ланами дослідного поля, на північному сході – з дачним і на сході – з гаражним кооперативами, на півдні – з житловим масивом, вздовж західної межі проходить дорога, що веде до с.м.т. Рогань, а через дорогу пролягає Парк ветеранів. 

Історія
Дендропарк ХНАУ було створено за ініціативою викладачів кафедри агролісомеліорації та лісівництва і її завідувача Остапенка Бориса Федоровича (1922-2006).
Активне будівництво дендропарку (1972-1992 рр.) припадає на час розбудови на південно-східній околиці м. Харкова нової навчальної бази Харківського сільськогосподарського інституту (згодом університету). За генпланом забудови під зелені насадження відводилися незручні схили балок та позасівозмінні малопродуктивні землі навчального господарства "Комуніст", на території якого і будувався навчальний комплекс з гуртожитками, житловим масивом, іншою інфраструктурою.
До початку створення дендропарку на відведеній території не було ніякої деревної рослинності, крім дубових лісосмуг по північній і східній межі та ряду дерев клена ясенелистого уздовж південної межі.
Проектне рішення дендропарку було виконано групою озеленення при кафедрі дендрології та деревинознавства Львівського лісотехнічного інституту під керівництвом Жирнова А.Д., розробка дендроплану – на кафедрі агролісомеліорації та лісівництва Харківського СГІ (Остапенко Б.Ф., Ситнік І.Й., Ганаєва А.Д.). Проект ніким не затверджувався, і кошти на нього не виділялися. Дендропарк створювали на громадських засадах студенти, співробітники та викладачі інституту під керівництвом працівників кафедри агролісомеліорації та лісівництва (Ситнік І.Й., Святенко Л.М.). Закупівля садивного матеріалу та його доставка здійснювалися за рахунок коштів госпдоговірних та держбюджетних наукових тем.
Перше садіння відбулося навесні 1972 р. Було створено головну алею (Алея вчених), яка є композиційною віссю дендропарку. Вона являє собою дві проїжджі смуги завширшки 4 м кожна, між якими є партерна смуга з дев'яти партерів 5,25 м з розривами 10 м. В кінці кожного партеру висаджено конвертом по п’ять голубих ялин (Picea punqens Enqelm), привезених з Кисловодського розсадника, по боках алеї – саджанці модрини японської (Larix leptolepis Gord).
Восени того ж року був побудований перший водогін довжиною 440 м уздовж головної алеї, а навесні 1973 р. було розпочато масове садіння живих саджанців, які завозилися зі Львова, Києва, Тростянця Чернігівської області, з лісостепової дослідної станції Липецької області, зі Ставрополя, з багатьох розсадників системи лісового та зеленого господарства Харківської, Сумської, Луганської областей.
Одночасно дендропарк став одержувати з різних ботанічних садів Радянського Союзу насіння за делектусами і почалося вирощування з них сіянців і саджанців для поповнення колекції. З 1976 до 1992 рр. збільшення відбувалося виключно саджанцями, вирощеними у власному інтродукційному розсаднику.
У листопаді 1973 р. велика рада інституту визначила навчальну, наукову та пізнавальну функції дендропарку.
У травні 1979 р. дендропарк було прийнято до складу ради ботанічних і дендрологічних садів України і Молдавії. У 1985 р. Міністерство сільського господарства СРСР визнало його існування та затвердило посаду директора.
У лютому 1991 р. Рада Міністрів УРСР надала дендропарку статус Державної заповідної території.

Сьогодення
У дендрологічному парку сьогодні зростає близько 900 видів, відмін, форм та сортів деревних рослини, що представляють флористичні зони: європейську, кримсько-кавказьку, середньоазіатську, китайську, далекосхідну, японську та північноамериканську.
Дендропарк – „перлина” Харківщини. Тут є алеї ялівцю колоноподібного, ялини блакитної, модрини.
У дендропарку є рідкісні та унікальні рослини, наприклад карельська береза, а також дерева гінкго дволопатевого. Довго вважалось, що ця рослина вимерла. Її віднайшли високо в горах Китаю, і сьогодні вона відновлена в ботанічних садах, у тому числі і в дендропарку.
З поновленням у 1998 р. факультету лісового господарства роль дендропарку значно зросла. Сьогодні він є навчальною базою майбутніх лісівників.
Джерело. 

Отчёты
Аватар пользователя Tan-Tol
9 Фото
Tan-Tol
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу