Свято-Миколаївська церква в с. Поливанівка

Аватар пользователя dombrovskii_a
  • Теги:
    • Культовые сооружения ,
    • Православный храм

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаДнепропетровская областьПоливанівка
Описание

Свято-Миколаївська церква в с. Поливанівка

З 1910 р. в Поливанівці починає діяти Свято-Миколаївська церква. Храм будувався на кошти місцевої поміщиці, яка хотіла залишити пам*ять про себе. Цеглу на будівництво церкви возили з Новомосковського цегельного заводу. Кожен господар що мав власні коні був зобов'язаний возити цеглу. Кількість перевезеного вантажу залежала від того, скільки коней було у господарстві селянина. Історія зберегла прізвища деяких господарів що приймали участь у перевезенні будівельного матеріалу: Скиба П. О., Бровко П. М., Каліберда Д. В., Бабенко В. З населення збирали курячі яйця, для того щоб добавляти в суміш для міцності стін храму. Церковна територія була обнесена огорожею з кованого заліза, народне передання свідчить, що з 1914р.
За часів радянської атеїстичної влади, в 30-х роках були зняті куполи та дзвони. В довоєнні часи з церкви зробили клуб. В 50-х роках розібрали церковну огорожу і обгородили сільгосптехніку в с. Жданівка. 
В післявоєнні роки до кінця 60-х років церква діяла. На початку 70-х років в церкві утримували засуджених, а потім зробили склад для мінеральних добрив. В 1982 р. в період підготовки до обласної конференції з питань забудови та благоустрою сіл храм був розвалений.
З настанням перебудови, духовне життя в селі пожвавилося и  30.07.91р. зібралась релігійна громада І своїм рішення ухвалила статут парафії який було затверджено керуючим Дніпропетровською та Запоріжською Єпархією Преосвященним єпископом Глібом. Це відбулося 04.10.1995р. Першого серпня 1991 р. статут зареєстровано Дніпропетровським Виконавчим Комітетом народних депутатів за підписом М. Задоя.
Зборами уповноважених членів КДПС «Кільчень» від 20 січня 1992 р. одноголосно було підтримано заяву Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії про передачу місцевого ФАПу громаді для переобладнання його під церкву. Де на сьогоднішній день віруючі с. Поливанівка та інших сіл задовольняють свої духовні потреби.
За останні два роки побудовано навколо храму огорожу, частину якої складають залізні секції які збереглися з часів побудови першої церкви. Також збудовані приміщення для господарських потреб та проведено благоустрій території.

джерело тексту та фото eparchia.at.ua


0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу