Будинок Зільбермана на Проспекті (пр.К.Маркса,98/вул.Горького,2)

Аватар пользователя Клио88
  • Теги:
    • Архитектурные сооружения ,
    • Больше 100 лет ,
    • Дом

Оценка: +21 / 5 участников / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаДнепропетровская областьДНІПРО (Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ)
Описание

Будинок Зільбермана на Проспекті

10 березня 1795 р. катеринославський намісник, граф Платон Зубов підписав тобто розпорядження Катеринославській Казенній палаті компенсувати губернатору Хорвату 11 814 руб. 25 коп., витрачених останнім «на побудову при катеринославських фабриках директорського дому з усіма службами і на покупку місця , де оний будинок побудований й розташованого між городовим форштатом і фабриками та примикає до самих фабрик, з фруктовими деревами для розведення тут шовковичного саду ...».

Доля першого директорського будинку була не дуже щасливою. На початку царювання Павла І кошти суконної фабрики були значно урізані. У 1804 р. директорський будинок вже багато років пустував і потребував серйозного ремонту. Однак, як тільки його надали для розміщення Духовної Семінарії, з'ясувалося, що фабричному керівництву він ще потрібен. А в листопаді 1804 р. інспектуючий фабрику генерал-майор Ломоносов взагалі зажадав негайного виїзду Семінарії. Після виїзду Семінарії будинок знову був забутий і покинутий.

На початку 1810-х р.р. для директорів фабрики неподалік від старого будинку будується новий. Ділянку під нову садибу відвели в межах Плану кварталу згідно плану Катеринослава 1806 р. З майбутнього Проспекту він простягнувся від сучасної вул. Мостової до вул. Горького , а в глибину досягав протікаючої тут річечки. Садиба мала головний будинок, кілька флігелів (в одному з них в 1815 р. розміщувалася контора фабрики), службові корпуси і сад. Практично це все, що про неї можна сказати на сьогоднішній день.

Після закриття фабрики в 1837 р. садиба була продана. Збереглися відомості, що сам будинок придбав колишній директор фабрики Смирнов, потім він перейшов до полковника Соколова, а з 1870-х р.р. - до Фальц - Фейна. Не зовсім ясно, чи була садиба відразу розділена на окремі ділянки, але в другій половині ХІХ ст. на її території вже існувало, принаймні три домоволодіння . Одне з них, розташоване на розі Проспекту та вулиці Широкої, належало купцеві Соколовському. У 1890 р. цей будинок за 8400 руб. був куплений торговим домом «А.Г. Зільберман та М.М. Немирівський». Буквально через кілька років купець Мойсей Немирівський виділив свої капітали з торгового дому, який залишився в повній власності санкт-петербурзького І-ї гільдії купця Абрама Григоровича Зільбермана.

Справи торгового дому «А.Г. Зільберман і С-я», який спеціалізувався на торгівлі мануфактурою, йшли більш ніж успішно. На початок ХХ ст. торговому дому належала мережа магазинів і оптових складів і значна кількість нерухомості (близько 10 домоволодінь). Причому будинки не просто скуповували, а й активно реконструювали. Серед інших володінь Зільбермана на рубежі століть був реконструйований і будинок по Проспекту, 122 (він же вул. Широка , 2). Наприкінці 1890-х р.р. був збудований пишний триповерховий конторський корпус з магазинами на першому поверсі, а на початку 1900-х р.р. за проектом архітектора Д.К.Тіссена будується скромніший триповерховий житловий будинок по Широкій.

джерело фото Архивы ДНИМ,ГАХО

Після смерті в 1904 р. А.Г.Зільбермана будинок формально не змінив власників. Спадкоємці не просто не стали ділити торговий дім, але і повністю зберегли його назву. Справи вони вели настільки успішно, що в 1910-х р.р. перевели головну контору з Катеринослава до Харкова (восьмиповерховий будинок харківської контори досі стоїть по вул. Енгельса , 9), залишивши тут тільки відділення, яке управляло як магазинами, так і нерухомістю.

У 1900-1910-х р.р. будинок по Проспекту був зайнятий Службою шляху Катерининської залізниці, кількома магазинами, в тому числі і 2-м мануфактурним магазином самого торгового дому та приватними квартирами. Після революції будинок практично не змінив призначення. Тут знаходилося кілька магазинів («Пайторг» № 4, «Харчоторг» № 25, «ГУТАП», «Союзмеізторг» № 62), ощадкаса № 9-07, поштове відділення № 2, квартири. Аж до початку 1930-х р.р. тут знаходилися і деякі служби залізниці (2 - а міська станція та дорожньо-транспортний відділ ГПУ). У середині 1930-х р.р. конторські приміщення будівлі були зайняті управлінням проектування і розвитку Дніпропетровська (з кінця 1930-х р.р. - управління головного архітектора), будівельним управлінням міськвиконкому, Днепропроект, Гідротехстроєм.

Проектні організації німці перевели з будівлі ще восени 1941 р., але що вони розмістили замість них, встановити не вдалося. Восени 1943 р. в ході боїв за місто домоволодіння повністю згоріло.

джерело фото Архивы ДНИМ,ГАХО

Уже в червні 1944 р. «клітки» будівель були передані заводу «Червоний Профінтерн» для відновлення під житловий будинок. До 1949 р. завод зміг відновити тільки корпус по вул. Горького, 2. У зв'язку з цим корпус по Проспекту, 98 був переданий на відновлення тресту «Днепрогеологія», який і використовувало його аж до 1990-х рр.

Світлана Кавун

джерело фото Архивы ДНИМ,ГАХО

 

Отчёты
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя Vikont
1 Фото
Vikont
Аватар пользователя Lapsha
1 Фото
Lapsha
Аватар пользователя dombrovskii_a
3 Фото
dombrovskii_a
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу