Пам’ятник Климу Савуру у м. Рівне

Аватар пользователя Alimvovan
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаРовенская областьРівне
Описание

Пам’ятник Климу Савуру у м. Рівне

14 жовтня 2002-го року у Рівному на вулиці Соборній відкрито пам'ятник Головному командиру УПА генерал-хорунжому Климу Савуру. Відкриття пам'ятника приурочене до 60-річчя створення УПА. Постав високохудожній монумент біля колишньої Рівненської в'язниці НКВД. Замовниками пам'ятника є УНП і Українське козацтво «Волинська Січ», а виконавцями - скульптор Володимир Шолудько, архітектори Віктор Ковальчук і Тетяна Мельничук. На монументі золотими літерами викарбувано: «Споруджено до 60-річчя Української Повстанчої Армії Головному командиру УПА Климу Савуру та тисячам українських патріотів, які знайшли свій останній спочинок під мурами Рівненської в'язниці НКВД».
На Волинській землі у ХХ ст. утворилася Українська Повстанча Армія. Клим Савур (Дмитро Клячківський), уродженець Південної Волині, після Тараса Бульби-Боровця, був Головним командиром УПА. Своїм героїзмом він навіки прославив своє ім'я та своїх побратимів по зброї. 
Дмитро Клячківський народився у м. Збараж на Тернопільщині. Дитячі та юнацькі роки його пройшли на Станіславівщині, де закінчив початкову школу та гімназію. Найголовнішим життєвим 
Клим Савур захопленням Дмитра став український молодіжний рух: Клячківський був членом проводу Збаразької організації спортивного товариства "Сокіл", що перебувало під сильним впливом підпілля ОУН. Вже в юнацькі роки вступив до ОУН. З того часу все його життя в революційній боротьбі. Закінчив юридичний факультет Львівського університету. У 1932 - 1934 роках набув військовий досвід - служив старшим стрільцем у польській армії. Працював у кооперації «Народна торгівля».
З осені 1939 року, після приходу більшовиків, перейшов на нелегальний стан. Совєтизація Західної України зробила Клячківського непримиренним борцем проти ще одної окупаційної влади. У 1940 р. він очолив референтуру "Юнацтва" - юнацького резерву ОУН.
Після несподіваної смерті відомого провідника ОУН на Волині Володимира Робітницького, Дмитро Клячківський - «Клим Савур» стає головою Проводу ОУН на ПЗУЗ (Північно-Західних Українських Землях) - на Волині й Поліссі. «Лісові командири» проводили інтенсивні збройні виступи проти нацистського режиму, запобігаючи вивозу в рабство людей та пограбуванням України. В 1942 р. збройні формації ОУН вже офіційно дістають назву Української Повстанської Армії, яка переходить від підпілля до бойових дій. Влітку 1943 р. за підтримкою Центрального проводу ОУН була створена Головна Команда УПА. У її складі - Головний військовий штаб під командуванням Д. Клячківського. За цей час повною мірою розкрився його військовий та організаторський хис. Він багато уваги приділяв розвідці й діяльності служби безпеки, шефом якої був сам.
Фактично підконтрольні УПА терени перетворювались у своєрідні республіки з націонал-патріотичним режимом. Завдяки рішучим наказам Дмитра Клячківського, у 1943-44 роках вдалося дати грізну відсіч рейдуючим польським відділам Армії Крайової, що прийшли з Польщі.
З приходом Червоної Армії розгортається широкий збройний опір. Можливостей УПА бракує для масових операцій, співвідношення сил постійно міняється не на її користь.
У 1945 році у грудні в ході проведення «Військово-чекіської операції» в урочищі Лісничівка, що недалеко від населеного пункту Суськ, був вбитий у нерівному бою К. Савур та ще декілька його бійців.
Тіла героїв були доставлені у Рівне і виставлені на площі біля в'язниці - для устрашіння й опізнання, а згодом таємно захоронені в урочищі «Грабник». Наркому держбезпеки СССР передали спецповідомлення: «В числі вбитих було опізнано одного з керівників ОУН-УПА, відомого під псевдо «Клим Савур»».
У 1952-му році Дмитро Клячківський був нагороджений Золотим Хрестом Заслуги ОУН, йому посмертно присвоєний чин полковника УПА.

джерело

 

 

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу