Синагога Темпель (1899 р., Івано-Франківська синагога) м. Івано-Франківськ

Аватар пользователя dombrovskii_a
  • Теги:
    • Культовые сооружения ,
    • Синагога

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаИвано-Франковская областьІВАНО-ФРАНКІВСЬК (Станиславів, Станіслав)
Описание

Синагога Темпель (1899 р., Івано-Франківська синагога) м. Івано-Франківськ

Ідея зведення темпля у Станіславові виникла 1887 року серед членів «Спілки прогресу». Незабаром Олександр Віттель та Еліас Фішер, разом з іншими членами спілки, організовують комітет з будівництва синагоги прогресистів. 1888 спілка отримує ділянку землі. 20 червня 1895р. рабин Ісак Горовиць урочисто закладає перший камінь майбутньої синагоги. Будівництво продовжувалося до 1899. Автором проекту був віденський архітектор Вільгельм Штясни. 4 вересня 1899 за присутністю міської влади та віруючих відбулося урочисте відкриття синагоги.

Будівля постраждала під час Першої світової війни, невдовзі було відреставрована. У 1927-1929 в інтер'єрі виконано новий розпис, замінено дах. Під час Другої світової війни синагога була у значній мірі зруйнована, потім знову відремонтована.

У 1990-ті роки частину приміщень синагоги було передано місцевій юдейській общині. Частину приміщень займає меблевий магазин.

Біля будівлі у 2003 році було зведено памятник страченим українським патріотам. У 1943 році біля стін синагоги ґестапівцямибуло розстріляно 27 членів Організації українських націоналістів. Детальніше у статті Вулиця Страчених Націоналістів.

Будівля виконана в мавританському стилі з елементами неоренесансу. Вхід в темпль був із західного боку через хол в головну залу, з трьох сторін оточену галереями для жінок. Загалом було 300 сидячих місць. У східній стіні є апсида, у якій раніше розміщався старовинний мавританський Арон Га-кодеш. Спочатку по кутах синагоги розміщувались чотири вежі, оздобленізірками Давида.

джерело

 

 

Отчёты
Аватар пользователя vv
3 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу