м.Львів. Будинок на Галицькій

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +7 / 2 участники / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Чиншовий будинок, зведений за проектом Юзефа Сосновського і Альфреда Захарєвича у 1910 р. – одна з кращих пам’яток архітектури Львова у стилі модерну. Постановою Львівського облвиконкому №130 від 26.02.1980 р. будинок внесений до Реєстру місцевих пам’яток, ох.№66-М. Сьогодні використовується як житлово-офісний будинок, тут розташовані вид-во“Світ”, адвокатське бюро і Управління соціального захисту населення м. Львова.

В давнину на цьому місці стояла Галицька брама. Після її розбирання було збудовано 2 кам’яниці. Впродовж XIX ст. будинки належали різним домовласникам, які часто змінювалися. У 1907 р. вже обидві кам’яниці були в руках доктора Теодора Балабана. Балабан вирішив на місці двох будинків виставити один більший. Проект виконали архитектори Юзеф Сосновський і Альфред Захарєвич. 

Будинок п’ятиповерховий, з двома рівноцінними фасадами, замикає вул. Галицьку і рівночасно служить формуючим містобудівним елементом однойменної площі. Він вирізняється своєю імпозантністю і вишуканими архітектурними формами стилю модерн. Акцентом будівлі є заокруглений еркер, завершений двоярусним куполом. Фасад привертає увагу не лише лаконізмом деталей, зумовленим вимогами пануючого стилю, а й скульптурним декором, який органічно злився з загальною масою будинку. Рельєфні алегоричні постаті у повний зріст заповнюють міжвіконні простінки 2-го поверху від вулиці та площі. Вони поміщені на осі пілястр і служать опорою для їхніх баз. Автором цих скульптурних рельєфів, що символізують мистецтва і ремесла, був Зиґмунт Курчинський. Останній плідно співпрацював з арх. Альфредом Захарєвичем і в інших будинках Львова. В композиції фасадів домінують горизонтальні елементи. 5-й поверх, що завершується хвилястої форми фронтоном, підкреслений антаблементом із розвиненим карнизом.

1931 р. за проектом Вавжинця Дайчака крамниці партеру переробили у конструктивістському стилі на банківське приміщення Міської комунальної ощадної каси.

Джерело тексту і фото http://www.lvivcenter.org/uk/uid/picture/?pictureid=5971

 

Как добраться к точке: 
вул. Галицька, 21
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя dombrovskii_a
3 Фото
dombrovskii_a
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу