Будинок з Меркурієм

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

1861 р. залізнична колія Акційного товариства ім. Карла Людвіга з’єднала Львів з Віднем. Коли ж залізниця перейшла в державну власність, виникла потреба побудови власного будинку Дирекції. В 1885-1887 роках на вул. 3 Мая, 3 (тепер це вул. Січових Стрільців) за проектом архітектора Вінцента Равського-молодшого було збудовано споруду першої Дирекції державної залізниці. Входова брама, вестибюль, сходова клітка були щедро декоровані неоренесансним декором. На зображенні над вікнами ІІ поверху розташовані рельєфи з алегоріями Електрики, Механіки, Інженерії, між вікнами ІІІ поверху розташовані каріатиди.

Верхівку будинку увінчує фігура крилатого Гермеса (Меркурія), що стоїть на шарі в пориві руху - роботи скульптора Леонардо Марконі. 1897 р. Дирекція залізниці покинула цей будинок, який переобладнали для потреб готелю «Імперіал». 
Більш, ніж через сторіччя з’ясувалося, що фігура Меркурія, яка нависає над центральною частиною будинку та входом до пасажу Крива липа, знаходиться в катастрофічно аварійному стані. Оскільки з боку влади не відбувалося дій по реставрації скульптури та ліквідації небезпечної ситуації, зусиллями небайдужої групи львів’ян була створена неформальна організація «Ініціатива з реставрації скульптури Меркурія у Львові», яка шляхом збору благочинних внесків львів’ян зібрала необхідні для реставрації кошти. Відновленням скульптури вже третій рік займається Кафедра реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська Політехніка» з допомогою Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ), яке фінансує останній етап порятунку Меркурія.

Архітектура

Триповерховий, цегляний, тинькований будинок, критий мансардним дахом, у плані - Г-подібний. Вуличний фасад артикульовано центральним ризалітом з триярусним колонним портиком і фронтоном, над яким встановлено фігуру Меркурія (ск. Леонард Марконі). Поверхи розділені широкими тягами. Вікна прямокутної та аркової форм, в обрамленнях. Фасад вирізняється пластичним оздобленням (сандрики, капітелі пілястр та колон, алегоричні скульптурні форми). Арка центрального проїзду фланкована двома входами, що ведуть на сходову клітку.

Джерело тексту і фото http://www.lvivcenter.org/uk/uid/picture/?pictureid=5971

 

Как добраться к точке: 
вул. Січових Стрільців, 3
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу