м. Відень. Собор святого Стефана.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Культовые сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • АвстрияВенаВена
Описание

Domkirche St. Stephan

Собор святого Стефана, символ Відня й найбільш значна готична споруда Австрії, містить у собі незліченні скарби, частину з яких можна оглянути тільки в рамках екскурсії. До числа таких пам'яток відносяться надгробок з червоного мармуру імператора Фрідріха III, виконаний в 1467-1513 роках Ніколасом Герхертом ван Лейденом, споруджена Антоном Пільграмом близько 1500 року кафедра і його ж роботи підставка для органу в північному нефі (1513), обидві роботи мають автопортрети майстра. Настільки ж примітний готичний вівтар з Вінер Нойштадта (1447), надгробок принца Євгенія Савойського (1754) і, звичайно ж, вкриті багатим різьбленням пілони всередині і зовні собору.

Від найстарішої споруди, церкви святого Стефана (ХІІ сторіччя), не збереглося нічого. Західний фасад з воротами і "вежами язичників" залишилися від другого, пізньороманського храму (1230-1263 роки). Споруджені в 1304-1340 роках Альбертинські хори стали першою частиною готичного собору. Герцог Рудольф IV Габсбург, прозваний Засновником, в 1359 році заклав основну, пізньоготичну споруду: новий, розширений поздовжній неф і вежі. Південна вежа висотою 136,7 метра, звана віденцями "Штефль" що стала символом міста, була закінчена до 1433 року. У 1511 році роботи по зведенню Північної вежі були припинені. Недобудована готична вежа висотою 68,3 метра в 1556-1578 роках отримала купол в стилі Ренесанс. В результаті виникла кричуща асиметрія веж, що надає Собору святого Стефана його унікальний вигляд. У ХVІІ і ХVІІІ століттях собор був прикрашений бароковими вівтарями. Центральна вівтарна ікона представляє каменування святого Стефана, першого християнського мученика і покровителя храму.

У незавершеній північній вежі висить Пуммерін, найбільший дзвін Австрії. Поруч з підйомником на Північну вежу розташований спуск в катакомби, котрі служили раніше місцем поховання. Тут можна побачити єпископський склеп, саркофаги герцога Рудольфа Засновника та інших Габсбургів, а також урни з нутрощами членів дому Габсбургів, померлих між 1564 і 1878 роками (не плутайте з Імператорським склепом). У Південній вежі вузькі гвинтові сходи ведуть в кімнату, розташовану на висоті 72 метри (раніше пожежний спостережний пункт, тепер оглядовий майданчик).

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Stephansplatz 3
Отчёты
Аватар пользователя vv
4 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу