VoloksboR посетил(а) "Змієві вали Київщини. Південна ділянка."

Аватар пользователя VoloksboR
  • Атрибуты отчётов:
    • Посетил и сфотографировал(а)

Вали дійсно вражають – неймовірна фортифікаційна споруда! А коли думаєш про те, як це все виглядало у стародавні часи (сам вал був вищий, ще й частокіл на додачу) – вражає ще більше!

З точки де асфальтна дорога, що веде з боку Круглика, перерізає вал

краще рухатися у північно-західному напрямку, у бік Іванковичів (це якщо є бажання прогулятися валом). Йти тут зручно (є нормальна стежина), цей відтинок не засаджено деревами і фото звідси виходять найгарніші.

Щодо прогулянки валом у бік Ходосівки, одразу хочу попередити про таке: по-перше, йти тут не зовсім зручно оскільки вершина валу засаджена деревами,  стежки по валу як такої немає (перші сто метрів є щось схоже на стежку, потім – фрагментарно, а далі взагалі зникає) тому доводиться або лізти між дерев, або йти по схилу під кутом. Подолав таким чином близько 1км ми вирішили рухатись польовими дорогами що йдуть вздовж валу з обох боків (краще, звичайно, йти з південного боку – хоч якісь краєвиди). По-друге, рухаючись у цьому напрямку будьте готові натрапити на скотомогильники (прямо поруч із валом). Перші два зустрічаються десь метрів за 150 від асфальту (у місці де вал перетинає ґрунтова дорога) і знаходяться навскіс (один з північного боку валу, другий – з південного). Третій скотомогильник знаходиться з південного боку валу приблизно метрів за 100 від перших двох. Сказати, що там смердить – це нічого не сказати. Описати той сморід просто бракує слів. Напевно, що не одна туша там прикопана.


Вже перед самою Ходосівкою вал упирається у тераси:


А ще в цій місцевості гуляє ось такий Собакевич:


Мій 43-й трекінговий черевик виглядає майже тендітно поруч із відбитком його лапи. Сподіваюся, він тут гуляє не сам, а зі своїм хазяїном :).

P.S. Під час пошуків інформації про Змієві вали під Києвом трапилася ця сторінка – так я дізнався про сайт шукачів.

0
Ваша оценка: Нет
Группы:

Вернуться к началу