с. Дігтярі. Садиба Галаганів.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Sadyba (Majątek),
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzernihowski obwódДігтярі
Opis

Палацово-парковий ансамбль у селі Дігтярі створювався в середині 20-х - початку 30-х років XIX століття його власниками з роду Ґалаґанів. Практично у той же час у селі Сокиринці було створено палац і парк для Павла Ґалаґана. Згодом їхні творці – архітектор Павло Дубровський і саксонський вчений-садівник Йоханн Ернст Бістерфельд розпочали роботу в Дігтярях.

Палац було зведено в 1825-1832 роках у стилі класицизму. Внутрішні його приміщення були чудово оздоблені й прикрашені мистецькими творами, що на них знався і збирав їх господар садиби Петро Ґалаґан. Тут були ікони і скульптури, живопис Аполлона Мокрицького та інших художників. Усі ці скарби по смерті господаря та його дружини перевезли до палацу в Сокиринцях.

У Ґалаґана гостювали знамениті діячі культури України, зокрема й Тарас Шевченко. Під враженням одного з музичних вечорів у палаці, де виступав оркестр музикантів-кріпаків, котрі належали Ґалаґанові, Шевченко написав повість "Музикант", в якій показав трагедію цих обдарованих людей. У 1882 році будівлю для потреб ремісничого училища перебудував архітектор Олександр Вербицький.

Після 1897 року тут була школа-майстерня, потім художня артіль і фабрика художніх виробів, курси механізаторів, а в повоєнні роки – профтехучилище. Від оздоблення палацу практично нічого не збереглося. Зараз в будівлях садиби розмістилися аграрний ліцей і музей українського народного побуту.

Джерело

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry