м. Флоренція. Лоджія дель Бігалло.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Budowla,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • WłochyToskaniaFlorencja
Opis

Лоджія дель Бігалло – пізньоготична будівля, розташована на розі площі Пьяцца Сан Джованні і вулиці Віа Кальцайолі. Кажуть, що це місце, поряд із знаменитим Баптистерієм Флоренції, подаровано якимсь добродійником. Сама будівля є однією з дюжини міських лоджій і пов'язано з історією двох міських добродійних громад.

Одне з них – Компанья делла Мізерікордія – займалося перевезенням хворих і похованням жебраків, а також піклувалося про сиріт. Відкрита Лоджія дель Бігалло служила будинком для кинутих і небажаних дітей, турботу про яких брала на себе громада. Другагромада – Компанья ді Санта Марія дель Бігалло, відома також просто як Бігалло, - була заснована в 1244 році святим Петром Веронським і деякий час розміщувалась поряд з церквою Орсанмікеле. Ця громада займалась переважно розміщенням убогих і знедолених, а також піклувалась про паломників і подорожніх, яких вона могла прихистити в своєму Оспедале ді Санта Марія алле Фонті, відомому як Дель Бігалло, в районі Фонтевіва.

Фінансові негаразди змусили керівництво міста в 1425 році об'єднати обидві громади – це було зроблено за наказом Козімо Медічи I, скарбника Бігалло. Тоді ж була реорганізована структура нового об'єднання, і функції Бігалло запанували над завданнями Мізерікордії. Проте саме Компанья делла Мізерікордія замовила будівництво лоджії, яку ми бачимо сьогодні, - ймовірно, над проектом працював архітектор і скульптор Альберто Арнольді, а будівництво велося з 1352 по 1358 роки. Другий поверх будівлі був перебудований після пожежі 1442 року.

Двоаркові прольоти лоджії багато прикрашені барельєфами із зображеннями пророків, ангелів, чеснот, Христа, що дає благословення, і «Ecce homo» - словами, сказаними Понтієм Пілатом про Христа. У 1697 році арки Лоджії дель Бігалло були замуровані, щоб забезпечити більше простору ораторію, прибудованому до будівлі. Ця кам'яна кладка була видалена лише в 1889 році, виявивши приховані декорації.

Склепінчасті вікна привертають увагу на верхньому поверсі, який раніше був пишно прикрашений фресками. Тут же встановлені три табернаклі роботи Філіппо ді Крістофано 1412 року із зображеннями Мадонни з Немовлям, Святої Люсії і святого Петра Веронського, заступника суспільства. Статуї середини 14 століття були встановлені після об'єднання двох суспільств в 1425 році. Усередині Лоджії зберігаються експонати, що мають відношення до діяльності Компаньі дель Бігалло.

Джерело

 

Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry