Дом-музей Д.И.Яворницкого

Аватар пользователя Vikont
  • Теги:
    • Здание,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +52 / 12 участников / 5 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаДнепропетровская областьДНІПРО (Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ)
Описание

Дмитру Івановичу було за п’ятдесят, коли він, уже відомий дослідник — народознавець, історик та збирач старожитностей, зміг здійснити свою давню мрію — повернутись жити на Україну. Вигнаний з рідної землі, приречений на поневіряння за славних лицарів-запорожців, страждаючи без каяття, він мріяв оселитись десь на їх славетній землі: «Якби мене Господь виніс… куди-небудь у Запоріжжя, у Хуторець, коло Дніпрових порогів, то я був би найщасливішим у світі чоловіком».

Мрія здійснилась, коли він, колезький асесор Д.І.Яворницький, купив за 300 карбованців в м. Катеринославі «пустопорожнє дворове місце» для садиби. Це було чудове місце, схоже на Шевченківські рядки:

„Щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі,
Було видно, було чути, як реве ревучий.”

Звідси недалеко було й до „любимого детища” — краєзнавчого музею, одним із засновників якого він був.

Оцей, перший в житті Д.І.Яворницького власний будинок, що був зведений у 1905 році за проектом його доброго знайомого місцевого інженера — архітектора Л.А. Бродницького, ганком виходив на Потьомкінський палац. По обидва боки ганку, вздовж паркану, тяглися до сонця кущі жовтої акації. Перед вікнами кабінету шумів дуб, посаджений вченим, як символ козацтва, а ліворуч від ганку — явір. Більша частина садиби була засаджена фруктовим садом: росли яблуні, сливи, груші, абрикоси, кущі білої і чорної порічки, горобина.

З причілкової стіни привертала увагу вимережена дерев’яна веранда. Тихими, літніми вечорами тут збиралися біля самовару гості-приятелі, знайомі. Варення до чаю подавали із фруктів власного саду. У цікавих, часом гарячих дискусіях години здавалися миттю.

Так було за життя вченого. Але і зараз ще можна побачити сосну і тополю, посаджені його руками ще в 30-ті роки. З метою відтворення території садиби, за спогадами хатньої робітниці К.І. Литвиненко, було посаджено троянди, півонії, барвінок, любисток, бузок, жасмин, калину та ін.

До 140-річчя з дня народження Д.І. Яворницького в 1995 р., було насаджено фруктовий сад гостями-учасниками свята, а до 150-річного ювілею вченого — насаджено два явори та дуб — те, від чого раділа колись душа господаря.

Ідея створення музею в будинку вченого належала його дружині Серафимі Дмитрівні, яка була підтримана рішенням виконкому Дніпропетровської міської Ради депутатів трудящих “Про передачу будинку покійного академіка Яворницького Д.І. на площі Шевченка, 5 Дніпропетровському історичному музею для відкриття філії музею Д.І.Яворницького”, від 17.02.1941 р. Це було підтверджено 18.07.1946 р. рішенням міськради № 1094 “Про відкриття філії історичного музею в будинку академіка Д.І.Яворницького”.

До 1963 р. в будинку жили сестри дружини вченого, з 1964 по 1974 рр. в будинку працювала кімната-музей Д.І.Яворницького (автор експозиції Огризкіна О.М.).

В 1970 р. будинок взято на облік як пам’ятку історії місцевого значення.

З 2001 р. будинок-музей став пам’яткою історії Національного значення (Постанова Кабінету Міністрів від 27.12.2001 р.).

З 1982 по 1984 рр. було проведено ремонт будинку. 3 листопада 1988 р. було відкрито відтворений меморіальний будинок-музей Д.І. Яворницького (вестибюль, передпокій, кабінет, вітальня, їдальня, експозиція “Життя та діяльність Д.І.Яворницького”, в якій з 2007 р. діє виставкова зала.) В 2005 р. відтворено кімнату відпочинку в мезоніні будинку. Автор експозиції будинку-музею Перкова А., художник Юрченко В.

В музеї експонується 559 пам’яток, пов’язаних з життям та діяльністю Д.І.Яворницького. Серед них власні речі вченого, його праці, картини, книги, рукописи,  ікони, фото, меблі, посуд, музичні  інструменти, рушники к. ХІУ — поч. ХХ ст.ст.

У вестибюлі будинку знаходяться унікальні настінні розписи “Тарас Бульба з синами” (худ. М. Струнніков, 1920 рр.) та “Сцени з козацького життя” (худ. Т. Ткаченко, 1920 рр.).

Протягом 1990-1995 рр. відтворено меморіальну садибу-музей: насаджено фруктовий сад, дерева, кущі, квіти, що росли за життя Д.І.Яворницького. І нині у садку ростуть сосна і тополя, посаджені вченим у 1930-ті роки.

Науковці будинку-музею у складі наукового колективу Дніпропетровського історичного музею працюють над підготовкою до наукового обігу, видання спадщини Д.І. Яворницького, зокрема листів до вченого різних кореспондентів та  листи самого вченого. Вже видані чотири збірника листів вчених, діячів культури, краєзнавців, родичів до Д.Яворницького та його особисті листи до них. Співробітники музею працюють над  вивченням, копіюваннням, підготовкою до видання наступних збірників епістолярної спадщини академіка. У цих історичних джерелах міститься цінна інформація з історії України, краю, музейної справи, життя та діяльності вченого.

В музеї організуються різноманітні виставки, які розкривають багатогранність творчого доробку Д.Яворницького, презентують колекції Дніпропетровського історичного музею, дають можливість мешканцям Дніпропетровська та області ознайомитись з цінними колекціями інших музеїв України. Широким попитом користувались виставки творів художників Васильківського, Репіна, Самокиша, Сластіона з фондів Харківського художнього музею; картин Т. Шевченка з Національного музею Т. Шевченка у Києві; творів майстрів петриківського народного розпису з фондів Дніпропетровського історичного музею тощо.

Будинок-музей є центром виховної роботи, популяризації подвижницького життя Д.Яворницького, історії краю, музейних скарбів. В ньому регулярно відбуваються цікаві науково-просвітницькі заходи: презентації книг, погостини у Яворницького, студентські конференції та семінари, музичні вечори, майстер-класи з вишивання, народного розпису тощо.  

Источник 1, источник 2.

Отчёты
Аватар пользователя Lapsha
1 Фото
Lapsha
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
Аватар пользователя Alimvovan
1 Фото
Alimvovan
Аватар пользователя Orlan
2 Фото
Orlan
Аватар пользователя Dmitriy
1 Фото
Dmitriy
Аватар пользователя prokhozhijj
1 Фото
prokhozhijj
Аватар пользователя Voliansky
1 Фото
Voliansky
Аватар пользователя SLA
1 Фото
SLA
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя Granit
1 Фото
Granit
Аватар пользователя valka1000
1 Фото
valka1000
Аватар пользователя dombrovskii_a
3 Фото
dombrovskii_a
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу